Modul de acordare a serviciilor medicale asiguraţilor străini care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în România în interes de serviciu sau în interes personal

1. Asistenta medicală ambulatorie (medicină de familie, specialitate clinică)

a) Servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală;

b) Supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic;

c) Servicii medicale curative- consultaţia în caz de boală pentru afecţiuni acute, subacute şi acutizări ale unor afecţiuni cronice.

2. Asistența medicală spitalicească

a) urgenţă medico-chirurgicală în care este pusă în pericol viaţa pacientului sau care au acest potenţial până la rezolvarea situaţiei de urgenţă**;

b) boli cu potenţial endemo-epidemic până la rezolvarea completă a cazului;

c) naşterea;

d) chimioterapie;

e) servicii acordate în caz de plagă deschisă, avort care se acordă în structuri de spitalizare de zi aprobate/avizate de Ministerul Sănătăţii,

f) epidemiologie pentru bolnavii care necesită tratament în rabie, sifilis care nu necesită izolare, care se acordă în structuri de spitalizare de zi aprobate/avizate de Ministerul Sănătăţii.

*Pacienții străini care nu au card European emis, dar au dreptul la eliberarea acestuia, vor face cerere de emitere a certificatului inlocuitor al cardului la casa de asigurări de sănătate din statul de domiciliu.

**Pentru criteriul urgenţă medico-chirurgicală, spitalul acordă serviciile medicale având obligaţia să evalueze situaţia medicală a pacientului şi să îl externeze dacă serviciile medicale de urgenţă nu se mai justifică. Pentru spitalizarea continuă, la solicitarea pacientului se poate continua internarea în regim de spitalizare continuă cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitaliceşti de către pacient pentru perioada în care serviciile acordate nu mai reprezintă urgenţă.

 

 

Modul de acordare a certificatelor de concediu medical asiguraţilor străini care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în România în interes de serviciu sau în interes personal

Asiguraţii străini care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în România în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant sau casele de asigurări de sănătate din statul de domiciliu, în baza actelor medicale doveditoare traduse şi autentificate.

Medicul/instituţia care a tratat pacientul în România emite un document medical care certifică diagnosticul pacientului, incapacitatea de muncă şi durata probabilă a acesteia, document care va sta la baza eliberării certificatului de concediu medical de medicul curant sau casa de asigurări de sănătate din statul de domiciliu.