Ca parte a Acordului de retragere, nu vor exista modificări cu privire la aspectul şi utilizarea cardului european de asigurări de sănătate (EHIC) emis de UK până la sfârșitul perioadei de tranziție. Coordonarea sistemelor de securitate socială va continua să se aplice și în Regatul Unit la sfârșitul perioadei de tranziție pentru persoanele care intră în sfera de aplicare a acordului de retragere.

Această scrisoare stabilește progresele guvernului Regatului Unit pentru a se asigura că persoanele care intră în sfera de aplicare a Acordului de retragere își pot accesa drepturile în baza EHIC într-un mod direct și în timp util la sfârșitul perioadei de tranziție.

Abordarea UK va asigura:

• ca beneficiarii Acordului de retragere să aibă dreptul să utilizeze în continuare, şi după sfârșitul perioadei de tranziție, un EHIC emis de Regatul Unit în temeiul Acordului de retragere;

• ca beneficiarii Acordului de retragere să aibă dreptul temporar să utilizeze la sfârşitul perioadei de  tranziţie, un EHIC emis de UK cu valabilitate corespunzătoare, conform condiţiilor din Acordul de retragere.

Abordarea cardurilor EHIC existente în circulație

În abordarea publică a UK în contextul negocierilor cu UE, UK este deschisă colaborării cu UE pentru a stabili aranjamente care să asigure asistență medicală în continuare pentru turiști, vizitatori de afaceri pe termen scurt și furnizori de servicii care se află în şedere pe termen scurt. Aceste aranjamente nu vor aduce atingere drepturilor persoanelor care sunt protejate prin Acordul de retragere. Dacă nu există un rezultat urmare negocierilor, nu se va putea deduce din EHIC preexistente dacă titularul cardului intră sau nu în sfera de aplicare a Acordului de retragere. Prin urmare, cardurile existente se vor anula de la 1 ianuarie 2021, de la această dată nu vor mai fi valabile pentru utilizare.

Abordarea beneficiarilor Acordului de retragere

Cei care intră în sfera de aplicare a Acordului de retragere și sunt eligibili pentru un EHIC emis de UK (grupul „Drepturile cetățenilor”) vor fi invitați de către instituţiile competente din UK să solicite un nou EHIC „Drepturile cetățenilor” înainte de sfârșitul perioadei de tranziție.

Noul model va permite furnizorilor de servicii medicale din statele membre să distingă cu ușurință între membrii grupului „Drepturile cetățenilor” și cardurile EHIC preexistente care nu vor mai fi valabile; EHIC-ul „Drepturile cetățenilor” va include o hologramă în colțul din dreapta sus și textul „CRA” (Citizens ’Rights Agreement) imprimat în câmpul de sus al cardului și codului PIN. O copie a acestui nou model este inclusă în anexa A, cu o imagine detaliată a hologramei atașată la anexa B.

Deținătorii actuali de S1, inclusiv lucrătorii frontalieri care lucrează în UK  și lucrătorii detașați care trăiesc într-un stat membru al UE și care își pot continua detașarea, vor putea solicita noul model de card în toamna anului 2020.

Primele carduri vor fi eliberate pentru utilizare de la începutul lunii noiembrie 2020 și din momentul primirii vor fi valabile pentru utilizare.

Pentru cei care fac parte din grupul „Drepturile cetățenilor” şi care nu au solicitat sau nu au primit noul model de card înainte de a călători în anul 2021 în  UE, pot solicita un certificat de înlocuire provizorie (CIP/PRC). Acest lucru va funcționa la fel ca până acum, dar cu o verificare suplimentară pentru a confirma eligibilitatea în conformitate cu Acordul de retragere pentru cei care nu au solicitat încă cardul.

Abordarea situaţiilor „transfrontaliere”

Vizite temporare

Articolul 32 alineatul (1) litera (c) din Acordul de retragere protejează drepturile persoanelor care se află într-o situație transfrontalieră la sfârșitul perioadei de tranziție de a beneficia în continuare de tratament devenit necesar în baza EHIC atât timp cât situația transfrontalieră continuă. Pentru persoanele care intră sub incidența acestor dispoziții, vom emite CIP/PRC în cazul în care vor avea nevoie de tratament, deoarece EHIC din perioada de tranziție nu va mai fi valabil.

Pentru a solicita un CIP/PRC, furnizorul de asistență medicală din statul membru ar trebui să îndrume persoana respectivă să contacteze NHS Business Services Authority (NHSBSA), care prelucrează drepturile în numele Secretarului de Stat. În acest fel, vor putea furniza dovezile necesare pentru a demonstra că persoana este beneficiar al Acordului de retragere. În cazul în care un CIP/PRC este solicitat de către un furnizor de asistență medicală în numele unei persoane, furnizorul ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că persoana respectivă a călătorit către statul membru în care se află înainte de 31 decembrie 2020, deoarece NHSBSA nu va putea emite un CIP/PRC fără a confirma acest lucru.

Studenţi

Articolul 32 alineatul (1) litera (c) din Acordul de retragere protejează, de asemenea, drepturile studenților britanici care sunt rezidenți în mod obișnuit în UK și care studiază într-un stat membru înainte de sfârșitul perioadei de tranziție. Acești studenți pot beneficia în continuare de un EHIC pentru utilizare în statul membru de studiu pe durata cursului lor. Le vom oferi acestor studenți un EHIC limitat în timp, valabil pentru durata studiului, care va include un text specific țării în PIN pentru a indica în ce stat membru va fi valabil. Un exemplu al acestui model de card este inclus în anexă C. Textul specific țării va fi în conformitate cu codurile standard de două litere UE și AELS, publicate pe paginile web ale Comisiei Europene (anexa D).

Abordare solicitanţi

Vă rugăm să consultați mai jos un program referitor la posibilitatea de solicitare a noului model de EHIC, pentru grupuri diferite conform condiţiilor Acordului de retragere:

Grupuri

Anticipare dată înaintare cerere

Asiguraţi britanici rezidenţi într-un stat membru, posesori de S1 înregistrat

Final de octombrie/început de noiembrie 2020

Studenți rezidenți în mod obișnuit în UK, într-o ședere temporară în scopul studierii iniţiat anterior date de  31 decembrie 2020

Final de octombrie/început de noiembrie 2020

Lucrători detașați asigurați în UK cu un formular A1 valid, care pot continua detașarea conform legislaţiei naţionale a statului membru

Final de octombrie/început de noiembrie 2020, se aşteaptă confirmarea statelor membre

Cetățenii UE rezidenți în UK conform art. 10 din Acordul de retragere

Început de decembrie 2020

 

Abordarea altor drepturi de asistență medicală

NHSBSA va continua să fie instituţia competentă pentru emiterea documentelor portabile S1 și S2. Procesul de emitere a documentelor S1 și S2 va fi același ca şi până acum, cu excepția faptului că NHSBSA va evalua, de asemenea, dacă solicitanţii se încadrează conform criteriilor Acordului de retragere, şi dacă au reședințe sau plătesc contribuții de asigurări de sănătate în alte state membre, înainte de a emite orice document. UK nu va emite noi documente portabile  S1 pentru posesorii de S1 valabil, deoarece cele existente vor rămâne valabile și orice document portabil S1 sau S2 emis după sfârșitul perioadei de tranziție va fi destinat numai persoanelor eligibile în temeiul Acordului de retragere.

Plan Comunicare conditii UK in RO-2

Plan Comunicare  conditii RO in UK-2