Prin ordinul MS/CNAS 2387/554/2023 s-au adus modificări în ceea ce privește modelul unic al certificatului de concediu medical și a instrucțiunilor privind utilizarea și modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizații asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate și din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale după cum urmează:

 

1. La rubrica „Urgență medico-chirurgicală/Boli infectocontagioase din grupa A/Boli infectocontagioase pentru care se instituie măsura izolării”, sintagma „Data/Semnătura” se înlocuiește cu sintagma „Data/Semnătura/Parafa”.

 

2. Codul de indemnizație 09 „Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 7 ani sau copil cu handicap pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani” se înlocuiește cu codul de indemnizație 09 „Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 12 ani sau copil cu handicap pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”.

 

Formularele de certificate de concediu medical în formatul în vigoare până la data intrării în vigoare a prezentului ordin se utilizează până la epuizarea stocului existent. Pe formularele prevăzute la alin. (1), pe codul de indemnizație 09, medicul specialist sau, după caz, medicul curant va înscrie în rubrica „Observații” — „09 Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 12 ani sau copil cu handicap pentru afecțiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani .... 85%”, utilizând semnătura și parafa.