Prin prezenta, vă aducem la cunoștință faptul că, începând cu data de 01.07.2021, vor fi aplicabile următoarele reglementări:

- Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate pentru anii 2021 – 2022; (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 633/2021);
- Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1068/627/2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2021 a Hotărârii Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022 – act normativ aflat în curs de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

      Având în vedere prevederile:

- art. 259 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

- H.G. nr. 696/2021 și ale Ordinului ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1068/627/2021, mai sus menționate,      

      facem următoarele precizări:

      Pentru furnizorii care, la data de 30.06.2021, se află în relație contractuală cu CAS Iași, contractele de furnizare de servicii medicale se prelungesc prin acordul părților, până la data de 31.07.2021, prin acte adiționale, în vederea asigurării continuității acordării serviciilor medicale, cu îndeplinirea de către furnizori a tuturor condițiilor privind relațiile contractuale dintre casa de asigurări de sănătate și aceștia (documente, condiții de eligibilitate etc.), urmând ca, pe parcursul lunii iulie 2021, să fie încheiate contractele de furnizare de servicii.

      Actele adiționale vor fi postate pe platforma electronică Filezilla până la data de 01.07.2021.


      Pentru dispozitive medicale:

      Prescripțiile medicale – recomandările privind acordarea dispozitivelor medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale eliberate anterior datei de 1 iulie 2021 sunt recunoscute la nivelul caselor de asigurări de sănătate dacă sunt depuse în termen de 30 de zile de la data emiterii, cu condiția ca dispozitivele medicale recomandate să se regăsească atât în vechiul pachet de bază (aprobat prin Ordinul 196/139/2017, cu modificările și completările ulterioare) cât și în pachetul de bază aprobat prin Normele metodologice de aplicare a H.G. nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019.
      Deciziile de aprobare pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive emise de casele de asigurări de sănătate anterior datei de 1 iulie 2021, aflate în derulare, își păstrează valabilitatea cu condiția ca dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive ce fac obiectul deciziei să se regăsească în pachetul de bază.
      Pentru obținerea dispozitivului medical, tehnologiei și dispozitivului asistiv, asiguratul, unul dintre membrii de familie cu gradul de rudenie I și II, soț/soție, o persoană împuternicită legal  în acest sens de acesta – prin act notarial/act de reprezentare prin avocat sau reprezentantul legal al asiguratului poate transmite casei de asigurări de sănătate documentele și prin mijloace de comunicare electronică.

      Pentru îngrijiri medicale la domiciliu:

      Recomandările pentru îngrijiri medicale la domiciliu emise anterior datei de 1 iulie 2021, aflate în termen de valabilitate, își păstrează valabilitatea și după data de 1 iulie 2021, cu condiția ca serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu să facă obiectul pachetului de bază valabil începând cu data de 1 iulie 2021, și cu respectarea termenului în care asiguratul are obligația de a prezenta la casa de asigurări de sănătate (pentru certificarea numărului de zile de îngrijiri) de la data emiterii recomandării – prevăzut de Normele metodologice de aplicare în anul 2021 a H.G. nr. 696/2021.

      Pentru îngrijiri paliative la domiciliu:

      Recomandările pentru îngrijiri paliative la domiciliu emise anterior datei de 1 iulie 2021, aflate în termen de valabilitate, își păstrează valabilitatea și după data de 1 iulie 2021, cu condiția ca serviciile de îngrijiri paliative la domiciliu să facă obiectul pachetului de bază valabil începând cu data de 1 iulie 2021, și cu respectarea termenului în care asiguratul are obligația de a se prezenta la casa de asigurări de sănătate (pentru certificarea numărului de zile de îngrijiri) de la data emiterii recomandării – prevăzut de Normele metodologice de aplicare în anul 2021 a H.G. nr. 696/2021.