COMUNICAT – C.N.A.S. SOLICITĂ FURNIZORILOR DE SERVICII MEDICALE SĂ AFIŞEZE INFORMAŢIILE PRIVIND PACHETELE DE SERVICII MEDICALE ŞI TARIFELE DECONTATE

 

          C.N.A.S. solicită furnizorilor de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate să afișeze in locul in care îşi desfăşoară activitatea, vizibil, pe suport de hârtie sau prin sisteme de afişaj digital, informaţiile privind pachetele de servicii medicale şi tarifele corespunzătoare serviciilor contractate.
          Afişarea acestor informaţii, în formatul stabilit de C.N.A.S., constituie o obligaţie a furnizorilor de servicii medicale, prevăzută în Contractul-cadru pentru anii 2016 – 2017 (HG 161/2016, cu modificările şi completările ulterioare) - conform art.3 lit. q), art.24 lit. q), art. 42 lit. p), art. 59 lit.o), art. 74 lit. n), art. 92 lit. p) si art. 130 lit. n) din Anexa 2, a cărei neîndeplinire poate fi sancţionată de casele de asigurări de sănătate:

“informațiile privind pachetele de servicii medicale și tarifele corespunzătoare serviciilor medicale sunt afișate de furnizori în formatul stabilit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și pus la dispoziția furnizorilor de casele de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală.”
        Pentru îndeplinirea obligaţiei respective, C.N.A.S. a transmis către casele de asigurări de sănătate machetele pentru afișarea informaţiilor menţionate anterior.

 

        Precizari:

- Este obligatoriu a se respecta formatul stabilit prin machetele transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate;

 - Informațiile din machete (servicii și tarife) vor fi afișate cu font “Times New Roman””cu dimensiune de cel puțin 14, astfel încât să fie vizibile;

- Anunțul transmis odată cu tabelele este parte integrantă din machete, se afișează împreună cu acestea, în format minim A4 (sau echivalentul digital ca dimensiune) și nu se poate modifica față de forma transmisă. Furnizorii vor avea în vedere ca machetele ce curpind serviciile medicale și tarifele aferente acestora să însoțească anunțul corespunzător.

 Informațiile vor fi afișate de către furnizorii de servicii medicale la loc vizibil, pe suport de hârtie sau prin sisteme de afișaj digital.

Se vor afișa numai serviciile contractate cu casele de asigurări de sănătate și tarifele aferente acestora.

 

 

 

 Pentru asistența medicală primara unde tariful este influențat de gradul profesional, se vor afișa numai tarifele corespunzătoare gradului profesional al medicului care acordă serviciile medicale.

Valoarea minimă garantată a punctului “per capita” și pe serviciu în asistența medicală primară, și implicit tarifele aferente serviciilor acordate, se vor actualiza de către furnizori în concordanță cu reglementările legale în vigoare.

Furnizorii vor afișa informațiile în maximum 5 zile lucrătoare de la data primirii machetelor și anunțurilor de la casa de asigurări de sănătate.

 

      „Afişarea acestor informaţii are ca scop creşterea gradului de informare a pacienţilor referitor la serviciile medicale şi tarifele decontate decontate fiecărui furnizor în parte de sistemul de asigurări sociale de sănătate. Machetele pe care le vor afişa furnizorii includ şi un anunţ care înştiinţează că pentru serviciile decontate de casa de asigurări de sănătate nu se pot solicita, sub nicio formă, plăţi suplimentare de la asiguraţi” – a declarat Radu Gheorghe Ţibichi, preşedintele CNAS.

 

MATERIALE INFORMATIVE PRIVIND PACHETELE DE SERVICII MEDICALE ŞI TARIFELE DECONTATE