Prin prezenta, vă aducem la cunoștință procedura de acordare a serviciilor medicale pentru cetățenii străini și apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră pe teritoriul României:

1. cetățenilor străini sau apatrizii (inclusiv cetățenii ucrainieni) aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România și care nu solicită formă de protecție potrivit Legii nr.122/2006 li se acordă:

- dreptul de a primi gratuit asistența medicală și tratament corespunzător, prin sistemul național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat;

- dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică;

- serviciile medicale clinice cuprinse în pachetul de servicii de bază se acordă fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere.

2. cetățenilor străini sau apatrizii (inclusiv cetățenii ucrainieni) aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România și care solicită protecție internațională în România potrivit Legii nr.122/2006 beneficiază de: pachetul de servicii medicale de bază prevăzut de contractul-cadru, precum și de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și serviciile medicale cuprinse în programele naționale de sănătate curative, ca și asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate acordate în tratamentul ambulatoriu și cu scutire de coplată.

Furnizorii aflați în relație contractuală vor transmite la Casa de Asigurări de Sănătate Iași pentru aceste categorii, în format .pdf, asumată prin semnătură electronică extinsă calificată a reprezentantului legal, o copie a documentului de trecere a frontierei acceptat de statul român pe adresa de e-mail ucraina@cjasis.ro menționând în titlul e-mail-ului nivelul de prioritate 0, respectiv 1 (nivelul 0 reprezentând prioritate maximă). Facem cunoscut faptul că documentele de trecere a frontierei acceptate de către statul român sunt: pașaport (simplu, diplomatic, comercial, de urgență, temporar), documentul de călătorie pentru refugiați /azil/ apatrizi (DC 1951, DC 1954), document de călătorie sau tranzit, titlu de călătorie, laissez-passer, carnet de marinar, cartea de identitate. Documentul se transmite de către furnizor la CAS Iași în vederea atribuirii unui număr unic de identificare din SIUI, cu codul 425, respectiv 426, care va comunica în timp util furnizorului acest cod de identificare. O copie a acestui document se păstrează și la furnizor.

Pe baza codului unic de identificare înregistrat în SIUI, comunicat de către Casa de Asigurări de Sănătate Iași, furnizorii de servicii medicale vor raporta în același termen ca și pentru asigurații români serviciile medicale de care au beneficiat aceste categorii de persoane.

Pentru serviciile acordate acestor persoane furnizorii aflați în contract vor ține evidențe distincte, urmând ca modul de facturare să fie comunicat ulterior de către CAS Iași.

            Totodată, precizăm faptul că, în cadrul CAS Iași, este organizat un program zilnic între orele 08:00-20:00, inclusiv în zilele de sambătă și duminică, pentru activitatea de procesare în regim de urgență a documentelor transmise de către furnizorii aflați în relație contractuală.