Pentru toate persoanele străine provenite din zona de conflict ce se includ în prevederile Ord.15/2022, funrnizorii trebuie să le acorde servicii medicale folosind numerele unice temporare de identificare obținute din platforma

e-pias.casan.ro.


În aplicațiile desktop de raportare a serviciilor, furnizorii au posibilitatea de a introduce aceste persoane la rubrica pacienți străini, folosind codul obținut din platformă.

Se pot acorda servicii medicale, rețete, bilete de trimitere, folosind machetele din aplicație, și alegând din selectorul aplicației categoria: persoane străine, și cod de asigurare ALTE4.

Se pot acorda rețete în mod obișnuit FĂRĂ a fi nevoie de a folosi formulare terapeutice - acestea au aplicabilitate doar pentru cetățenii români.

Furnizorii trebuie să selecteze din aplicație, la acordarea de servicii/prescripții, datele din zona Pacienți Străini - atenție la tab selector.

Furnizorii nu trebuie să încerce introducerea de inregistrări în aplicațiile SIUI folosind macheta centralizatoare Consultații - se folosesc machetele de Servicii, Retete, Bilete etc.

Macheta Consultații este macheta centralizatoare folosită în mod specific la agregarea tuturor informațiilor medicale ale pacienților români, pentru a putea fi transmise în mod compact in DES (Dosarul Electronic de Sănătate).

Furnizorii nu trebuie să încerce introducerea de inregistrări în aplicațiile SIUI folosind macheta Formulare Terapeutice pentru cetățenii strâini - Ord. 15/2022 nu face niciun fel de referire la necesitatea acestui formular pentru acordare de servicii/prescripții medicale.

Accesul în platforma de Generare Numere Unice Temporare se face în mod securizat folosind semnatura digitala (înrolată în SIUI) și credențiale - user și serie de licență (parola).

Furnizorii trebuie să se asigure de indeplinirea condițiilor tehnice - acces la internet, folosire corecta semnatură și credențiale.

Furnizorii trebuie sa acorde atentțe sporită introducerii corecte a datelor obținute de la pacienți. Aplicația nu va valida informații introduse în cazul în care nu se introduce minim datele unui document.

Nu există restricții la nivelul aplicației privind documentele a căror dată de valabilitate a expirat (este posibil ca o parte din aceste persoane să nu fi avut posibilitatea actualizării documentelor în contextul creat).