IMPORTANT: PENTRU PERSOANELE CARE CĂLĂTORESC ÎN AFARA ȚĂRII

 

Având în vedere că, în această perioadă mulți cetățeni aleg să călătorească în afara țării, fie în scop turistic fie în alte scopuri, CAS Vâlcea se confruntă cu o creștere a numărului de solicitări de emitere a cardului european de asigurări de sănătate, motiv pentru care facem următoarele precizări:

 

1. Cardul european de asigurări de sănătate este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într -un stat membru al Uniunii Europene.

 

Valabilitatea acestuia este de 2 ani de zile de la data de la care asiguratul solicită ca acesta să fie valabil.

 

2. Cardul european de asigurări de sănătate NU este tipărit de către CAS Vâlcea, motiv pentru care, termenul de emitere a acestui document este, în această perioadă în care la nivelul țării numărul solicitărilor este în creștere, de până la 15 zile de la data la care asiguratul a depus solicitarea la CAS Vâlcea.

 

Nu se pot emite carduri europene de pe o zi pe alta !

 

3. Cardul european de asigurări de sănătate tipărit se transmite, prin serviciile de curierat, pe adresa poștală indicată de asigurat în cerere.

 

În cazul în care cardul nu poate fi înmânat asiguratului, acesta se returnează la CAS Vâlcea.

 

4. RECOMANDĂM asiguraților care călătoresc pentru o perioadă scurtă în afara țării, varianta mult mai accesibilă și rapidă CERTIFICATUL PROVIZORIU DE ÎNLOCUIRE PENTRU CARDUL EUROPEAN DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE, document care conferă aceleași drepturi la prestații medicale ca și posesorii de card European.

 

5. În cazul unor situații de urgență sau care necesită plecarea în mai puțin de 7 zile, certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de sănătate se poate elibera și în ziua primirii solicitării.

 

6. Solicitările privind eliberarea cardului european de asigurări de sănătate, respectiv a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de sănătate se pot depune cu maxim 30 de zile înainte de începerea valabilității acestora!

 

Informații complete despre procedura de solicitare și de obținere a cardului european de asigurări de sănătate, respectiv a certificatului provizoriu de înlocuire pentru cardul european de asigurări de sănătate se pot obține de pe site-ul instituției din secțiunea Informații pentru Asigurați - Card European de Asigurări Sociale de Sănătate:

http://www.casan.ro/casvl/page/procedura-de-obtinere-a-cardului-european-de-asigurari-sociale-de-sanatate.html

 

Conducerea CAS Vâlcea