COMUNICARE DIRECTĂ CĂTRE PROFESIONIȘTII DIN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII

 

Risc de erori de medicație la administrarea medicamentului

Bendamustină Accord 25 mg/ml concentrat pentru soluție perfuzabilă, din cauza concentratiei diferite față de alte medicamente

care conțin clorhidrat de bendamustină autorizate în România

 

Stimate profesionist din domeniul sănătății,

De comun acord cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), compania Accord Healthcare Sp z 0.0., reprezentată în România de Accord Healthcare S.R.L., dorește să vă informeze cu privire la următoarele:

 

Rezumat

                                                                                                                 

Informații suplimentare referitoare la problemele de siguranță

Medicamentul Bendamustină Accord 25 mg/ml concentrat pentru soluție perfuzabilă este indicat în:

 

 

Referitor la riscul de erori de medicatie rofesioni tii din domeniul sănătă ii trebuie să res ecte următorii pași în timpul diluării Bendamustină Accord 25mg/ml concentrat pentru soluție perfuzabilă:

 

Pentru informații suplimentare, trebuie consultat Rezumatul caracteristicilor produsului Bendamustină Accord 25 mg/ml concentrat pentru soluție perfuzabilă.

Referitor la riscul de apariție a infecțiilor grave și letale (inclusiv infecții oportuniste), mielosupresiei și de reactivare a Hepatitei B, menționăm următoarele:

În studiile clinice recente efectuate pentru medicamentul de referință s-a observat o creștere a mortalității. Toxicitățile letale s-au datorat în principal infecțiilor (oportuniste), dar au fost raportate și unele toxicități cardiace, neurologice și respiratorii letale.

În contextul administrării clorhidratului de bendamustină au apărut infecții grave și letale, inclusiv infecții bacteriene (sepsis, pneumonie) și infecții oportuniste, precum pneumonia cu Pneumocystis jirovecii (PJP), virusul varicelo-zosterian (VVZ) și citomegalovirusul (CMV).

Tratamentul cu bendamustină poate determina o limfocitopenie prelungită (<600 celule/gl) și un număr scăzut de celule T CD4-pozitive (celule T-helper) (< 200 celule/pl) care poate persista timp de cel puțin 7-9 luni după terminarea tratamentului, în special atunci când bendamustina este asociată cu rituximab. Pacienții cu limfopenie și număr scăzut de celule T CD4-pozitive după tratamentul cu bendamustină sunt mai susceptibili la infecții (oportuniste).

Pacienții tratați cu clorhidrat de bendamustină pot prezenta mielosupresie. In cazul mielosupresiei induse de tratament, este necesară monitorizarea valorilor leucocitelor, trombocitelor, hemoglobinei și neutrofilelor, cel puțin săptămânal.

Reactivarea hepatitei B la pacienții purtători cronici ai acestui virus a avut loc după ce acești pacienți au primit tratament cu clorhidrat de bendamustină. Pacienții trebuie testați pentru infecția cu VHB înainte de inițierea tratamentului cu clorhidrat de bendamustină. Pacienții purtători de VHB care necesită tratament cu clorhidrat de bendamustină trebuie monitorizați îndeaproape pentru depistarea semnelor și simptomelor de infecție activă cu VHB pe toată durata tratamentului și timp de mai multe luni după terminarea tratamentului.

 

Apel la raportarea reacțiilor adverse

Este important să raportați orice reacție adversă suspectată, asociată cu administrarea de bendamustină către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, în conformitate cu sistemul național de raportare spontană, utilizând formularele de raportare disponibile pe pagina web a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (www.anm.ro), ia secțiunea Medicamente de uz uman]Raportează o reacție adversă.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector I

011478 - Bucuresti, România

Fax: +40 21 316 34 97

Tel: +40 31 423 24 19

E-mail: adr@anm.ro

www.anm.ro

Raportare online la adresa: https://adr.anm.ro/

Totodată, reacțiile adverse suspectate se pot raporta și către către reprezentanta locală a deținătului autorizației de punere pe piață, la următoarele date de contact:

Accord Healthcare S.R.L.

Calea 13 Septembrie nr. 9(), etaj 6, camera 6.I l, sector 5, România

Telefon: 0799000919

E-mail: PV romania@accord-healthcare.com