Recomandare de ingrijiri medicale la domiciliu
Lista furnizori servicii ingrijiri medicale la domiciliu
PROCEDURA DE PREZENTARE / TRANSMITERE LA CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE DOLJ A RECOMANDĂRII PENTRU ÎNGRIJIRI MEDICALE LA DOMICILIU
- Recomandarea pentru îngrijiri medicale la domiciliu se prezinta în original/se transmite prin mijloace de comunicare electronic, poștă sau curierat de către asigurat/unul dintre membrii familiei de grad I şi II/ soţ/soţie/ o persoană împuternicită legal în acest sens prin act notarial/act de reprezentare prin avocat sau reprezentantul legal al asiguratului sau de orice persoană, cu exceptia reprezentantilor legali ai furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu, casei de asigurări de sănătate în a cărei rază administrative teritorială solicită să primescă aceste servicii care certifica - la momentul prezentării a recomandării încadrarea în numărul de zile de îngrijiri de care poate beneficia asiguratul în cazul în care casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia este asiguratul este aceeaşi cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ teritorială solicită să primească serviciile.
- În cazul în care recomandarea este transmisă prin mijloace de comunicare electronică, precum şi în cazul în care casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia este asiguratul nu este aceeaşi cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ teritorială solicită să primească serviciile, certificarea se transmite prin mijloace de comunicare electronică cu semnătura extinsă/calificată asiguratului/reprezentantului acestuia, în maxim 3 zile lucrătoare de la primirea recomandării.
- În cazul transmiterii prin poştă sau curierat, recomandarea certificată se va transmite asiguratului/reprezentantului acestuia prin poştă sau curierat în maximum 2 zile lucrătoare de la primirea recomandării.
- În cazul în care asiguraţii aflaţi în evidenţa C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. solicită îngrijiri medicale la domiciliu într-o zonă administrativ-teritorială care nu este acoperită cu furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu aflaţi în relaţie contractuală cu C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., asiguratul sau reprezentantul său legal, cu excepţia reprezentanţilor legali ai furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu, prezintă recomandarea în original/transmite prin mijloace de comunicare electronică, poştă sau curierat casei de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ teritorială solicită să primească aceste servicii. Casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ teritorială asiguratul solicită să primească serviciile certifică încadrarea în numărul de zile de îngrijiri de care poate beneficia acesta prin comunicarea cu C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., în termen de 3 zile lucrătoare de la data prezentării/transmiterii recomandării.
- În cazul în care asiguraţii aflaţi în evidenţa C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. solicită îngrijiri medicale la domiciliu într-o zonă administrativ-teritorială acoperită cu furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu aflaţi în relaţie contractuală cu C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., asiguratul sau reprezentantul său legal, cu excepţia reprezentanţilor legali ai furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu, prezintă recomandarea în original/o transmite prin mijloace de comunicare electronică, poştă sau curierat C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.
- În cazul în care recomandarea se eliberează de medic la externarea din spital, se ataşează o copie a scrisorii medicale/biletului de externare care se prezintă/se transmite prin mijloace de comunicare electronică casei de asigurări de sănătate. Pentru aceste situaţii casa de asigurări de sănătate verifică dacă serviciile din recomandare sunt în sensul celor din scrisoarea medicală/biletul de externare, înainte de a certifica pe recomandare numărul de zile de îngrijire.
- În cazul în care există neconcordanţe între datele înscrise pe recomandare şi cele din scrisoarea medicală/biletul de externare, casa de asigurări de sănătate nu va certifica pe recomandare numărul de zile de îngrijiri la domiciliu pentru a fi luată în considerare recomandarea respectivă de către furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu.
- Recomandarea cu certificarea încadrării în numărul de zile de îngrijiri de care poate beneficia asiguratul este ulterior predată furnizorului de îngrijiri medicale la domiciliu care îi va acorda serviciile respective. În cazul transmiterii de către casa de asigurări de sănătate a certificării prin mijloace de comunicare electronică, asiguratul/reprezentantul acestuia, cu excepţia reprezentanţilor legali ai furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu, are obligaţia de a o transmite electronic furnizorului de îngrijiri medicale la domiciliu, odată cu prezentarea recomandării în original.
- Casa de asigurări de sănătate, la momentul prezentării/transmiterii recomandării prin mijloace de comunicare electronic, poștă sau curierat, va înmâna/transmite prin mijloace de comunicare electronic, poștă sau curierat şi lista furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu cu care se află în relaţie contractuală cu datele de contact ale acestora.
- Termenul de valabilitate a recomandării pentru îngrijiri medicale la domiciliu este de 30 de zile calendaristice de la data emiterii recomandării, fără a lua în calcul ziua în care a fost emisă recomandarea.
- Termenul în care asiguratul are obligaţia de a se prezenta la casa de asigurări de sănătate - pentru certificarea numărului de zile de îngrijire şi la furnizorul de îngrijiri la domiciliu este de maximum 10 zile lucrătoare de la data emiterii recomandării.
Modalitati de prezentare:
-
Prin intermediul postei electronice ( e-mail )
Recomandarea și documentele medicale după caz–scanate (in format .PDF sau .JPG) – se trimit pe e-mail, la adresa roman@casdj.ro
- La sediul CAS Dolj - REGISTRATURĂ (ghiseul nr.1 )
Recomandarea și documentele medicale după caz
- Prin posta/curier la adresa: Str. 1 Decembrie 1918, Nr. 8, cod 200170, Craiova, Dolj
Recomandarea și documentele medicale după caz
La CAS Dolj, documentatia se depune intre orele 0830-1630 ( luni – joi ) si 0830-1400 (vineri).
INFORMARE PRIVIND ACORDAREA DE SERVICII DE ÎNGRIJIRI MEDICALE LA DOMICILIU
Cine are dreptul la îngrijiri medicale la domiciliu?
· Asiguratul bolnav care poate fi:
- incapabil să desfăşoare activităţi casnice, este imobilizat în fotoliu sau pat peste 50% din timpul zilei, necesită sprijin pentru îngrijirea de bază (igienă şi/sau alimentaţie şi/sau mobilizare) – statusul de performanţă ECOG 3;
- complet imobilizat la pat, dependent total de altă persoană pentru îngrijirea de bază (igienă, alimentaţie, mobilizare) - statusul de performanţă ECOG 4.
- Recomandarea pentru efectuarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu se face de către medicii de specialitate din ambulatoriu, inclusiv medicii de familie şi de către medicii de specialitate din spitale la externarea asiguraţilor, aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.
Cum se poate beneficia de îngrijiri la domiciliu?
- Recomandarea în original se prezintă casei de asigurări de sănătate care are în evidență asiguratul beneficiar.
- Prezentarea recomandării la casa de asigurări de sănătate se poate face de către asigurat sau unul dintre membrii familiei de grad I şi II, soţ/soţie, o persoană împuternicită legal în acest sens prin act notarial/act de reprezentare prin avocat sau reprezentantul legal al asiguratului.
- Termenul în care asiguratul are obligaţia de a se prezenta la casa de asigurări de sănătate este de maximum 5 zile lucrătoare de la data emiterii recomandării.
- Casa de asigurări de sănătate certifica - la momentul prezentării recomandării - încadrarea în numărul de zile de îngrijiri de care poate beneficia asiguratul, în limita prevăzută de lege.
Cât timp se poate beneficia?
- Un asigurat poate beneficia de 90 de zile de îngrijiri medicale la domiciliu în ultimele 11 luni.
Cine furnizează serviciile?
- Casa de asigurări de sănătate, la momentul prezentării recomandării, va înmâna lista furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu cu care se află în relaţie contractuală cu datele de contact ale acestora.
- Datele de contact si valorile lunare de contract ale acestora regasindu-se pe site-ul CAS Dolj .
- Recomandarea în original se depune la un singur furnizor, numai în ziua începerii acordării serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu.
- Termenul în care asiguratul are obligaţia de a se prezenta la furnizorul de îngrijiri la domiciliu este de maximum 5 zile lucrătoare de la data emiterii recomandării.
- Termenul de valabilitate a recomandării pentru îngrijiri medicale la domiciliu este de 30 de zile calendaristice de la data emiterii acesteia, fără a lua în calcul ziua în care a fost emisă. În termenul de valabilitate al recomandării furnizorul are obligaţia să înceapă acordarea serviciilor de îngrijiri medicale. În situaţia în care acordarea serviciilor nu începe în termenul de valabilitate al recomandării, este necesară obţinerea unei noi recomandări, dacă starea de sănătate a asiguratului impune aceasta.
- Furnizorii de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu pot întocmi liste de prioritate pentru furnizarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu, dacă este cazul, în termenul de valabilitate de 30 de zile calendaristice al recomandării.
Cât costă?
- Asiguratul nu suporta:
- costurile serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu, cuprinse în pachetul de baza, recomandate și acordate,
- costurile materialelor necesare pentru realizarea serviciului de îngrijire la domiciliu şi
- costurile de transport la adresa declarată de asigurat unde se acordă serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu.
- Furnizorii de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu acordă servicii conform unui plan de îngrijiri stabilit în conformitate cu recomandările făcute de către medicii de familie, medicii de specialitate din ambulatoriul de specialitate şi medicii de specialitate din spital, zilnic, inclusiv sâmbăta, duminica şi în timpul sărbătorilor legale. Planul de îngrijiri poate fi modificat numai cu avizul medicului care a emis recomandarea de îngrijiri medicale la domiciliu, aviz transmis electronic, certificat cu semnătura electronică extinsă/calificată.
- Furnizorul de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu completează pentru fiecare asigurat căruia îi acordă servicii o fişă de îngrijire care conţine datele de identitate ale acestuia, tipul serviciilor de îngrijiri medicale acordate, data şi ora la care acestea au fost efectuate, durata, semnătura persoanei care a furnizat serviciul de îngrijire, precum şi evoluţia stării de sănătate. Asiguratul, unul dintre membrii familiei de grad I şi II, soţ/soţie, persoana împuternicită legal de acesta prin act notarial/act de reprezentare prin avocat sau a reprezentantului legal al asiguratului confirmă efectuarea acestor servicii prin semnarea fişei de îngrijiri medicale la domiciliu.
Lista serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu din pachetul de bază cuprinde:
- Măsurarea parametrilor fiziologici: temperatură, respiratie, puls, TA, diureză și scaun;
- Administrare de medicamente intramuscular/ subcutanat /intradermic/ oral /pe mucoase
- Administrare de medicamente intravenos, cu respectarea legislaţiei în vigoare
- Sondaj vezical, îngrijirea sondei urinare şi administrarea medicamentelor intravezical pe sondă vezicală;
- Administrarea medicamentelor prin perfuzie endovenoasă, cu respectarea legislaţiei în vigoare;
- Alimentarea artificială pe gastrostomă/sondă gastrică şi educarea asiguratului/aparţinătorilor;
- Alimentarea pasivă, pentru bolnavii cu tulburări de deglutiţie, inclusiv instruirea asiguratului/aparţinătorului;
- Clismă cu scop evacuator;
- Spălătură vaginală în cazuri de deficit motor;
- Manevre terapeutice pentru evitarea complicaţiilor vasculare ale membrelor inferioare/escarelor de decubit: mobilizare, masaj, aplicaţii medicamentoase, utilizarea colacilor de cauciuc şi a rulourilor;
- Manevre terapeutice pentru evitarea complicaţiilor pulmonare: posturi de drenaj bronşic, tapotaj, fizioterapie respiratorie;
- Îngrijirea plăgilor simple şi/sau suprainfectate/suprimarea firelor;
- Îngrijirea escarelor multiple;
- Îngrijirea stomelor;
- Îngrijirea fistulelor;
- Îngrijirea tubului de dren şi instruirea asiguratului;
- Îngrijirea canulei traheale şi instruirea asiguratului;
- Aplicarea de ploscă, bazinet, condom urinar, mijloc ajutător pentru absorbţia urinei;
- Ventilaţie noninvazivă;
- Alimentaţie parenterală - alimentaţie artificială pe cateter venos central sau periferic. Serviciul nu include alimentele specifice;
- Kinetoterapie individuala