Începând cu data de 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale.

Până în prezent, circa 13,5 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardului de sănătate şi au fost activate în sistem aproximativ 4,5 milioane de carduri.

Cei peste 500.000 de asiguraţi care nu au primit cardul de sănătate sunt aşteptaţi la sediile caselor de asigurări sau la medicii de familie pentru a-şi ridica acest card.

Asiguraţii care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă, au ca alternative adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate eliberată la cerere de către casele de asigurări de sănătate. Această adeverinţă are valabilitate 3 luni.

Cardurile refuzate rămân la sediile caselor de asigurări, astfel încât să poată fi predate acelor asiguraţi care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument.

Asiguraţii care până la data de 1 mai 2015 nu au intrat în posesia cardului de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat, eliberată de casa de asigurări.

Într-o amplă campanie de informare, simultan cu conferinţa organizată astăzi de CNAS, Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate împreună cu Direcţiile de Sănătate Publică din întreaga ţară au organizat conferinţe de presă comune, pentru a informa asiguraţii despre rolul şi modul în care se utilizează cardul de sănătate.

În cadrul acestor conferinţe au fost prezentate date cu privire la gradul de distribuire a cardului de sănătate, soluţiile oferite pentru asiguraţii care încă nu au primit cardul de sănătate şi modalitatea de a beneficia de servicii medicale după data de 1 mai 2015 pentru asiguraţii care, din diferite motive, încă nu au intrat în posesia cardului.

Cardul naţional de sănătate este un instrument de eficientizare şi transparentizare, care va permite un control mai bun a utilizării fondurilor din sănătate.

 

          Biroul de presă