Comunicat de presă

Doar 5 zile de concediu medical de carantină se suporta din FNUASS pentru asigurații care au fost plecați din țară în interes personal

 

Persoanele asigurate care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși aceste condiții erau cunoscute la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, beneficiază de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile, chiar dacă primesc de la medicii de familie certificat de concediu medical pentru 14 zile. 

Ordinul nr. 15/2018 /1311/2017 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 37 alin (5): Prin excepție de la prevederile alin. (4), în cazul în care se instituie măsura carantinei la întoarcerea pe teritoriul României, pentru o persoană care s-a deplasat în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, din perioada cuprinsă în concediul medical pentru carantină se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate numai indemnizația aferentă primelor 5 zile de carantină.

Pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, persoanele asigurate care beneficiază de concediu medical pentru carantină, în condițiile descrise mai sus, completează o declaraţie pe propria răspundere, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 71 la normele precizate (o găsiți atașată), pe care o depun la angajatori/plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate. 

Angajatorii au obligația să o păstreze şi să o prezinte organelor de control la nevoie. “Practic, medicul de familie eliberează certificat de concediu medical de carantină, pentru persoana asigurată, care conform deciziei DSP la intrarea în țară, trebuie să se izoleze. Salariatul anunță angajatorul că se află în această situație. La finalizarea celor 14 zile de carantină, salariatul revine la serviciu, iar angajatorul îi înmânează pentru semnare declarația pe propria răspundere. Apoi, odată cu plata drepturilor salariale, angajatorul îi plătește și cele 5 zile de concediu medical pentru carantină, urmând să recupeze de la casele de asigurări de sănătate plata acestor indemnizații. Așadar, salariatul va rămâne cu 9 zile neacoperite financiar din FNUASS ”. a declarat Directorul general al CAS Constanța, Luminița Nagy.

                Precizăm că măsurile îi vizează pe asigurații pentru care reprezentanții Direcției de Sănătate Publică de la graniță recomandă carantinarea la întoarcerea în țară.

 

                               Declaratie_privind_instituirea_carantinei.docx

 

                                                                                                                                                  Relații publice și Purtător de cuvânt,

                                                                                                                                                                        Aurelia Drăgoi