Referitor la: prescrierea medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunităţii active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile, de care beneficiază unele segmente populaţionale în tratamentul ambulatoriu prevăzute in sublista E din anexa la HG nr. 720/2008, republicata, cu modificările si completările

 

Prin HG nr. 781/2023 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, in baza prevederilor art. 242 alin. (4) din Legea nr. 95/2006, republicata, cu modificările și completările ulterioare și a Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1360 /19.04.2023 pentru aprobarea Metodologiei de includere sau excludere a medicamentelor imunologice prevăzute la art.242 alin. (3) din Legea nr. 95 / 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în Anexă a fost inclusă o nouă sublistă - sublista E- DCI-uri corespunzătoare medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunităţii active (sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile), de care beneficiază unele segmente populaţionale în tratamentul ambulatoriu, cu 2 subsecţiuni:

 

E1- DCI-uri corespunzătoare medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunităţii active (sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile), de care beneficiază unele segmente populaţionale* în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50% din preţul de referinţă”

 

E2- DCI-uri corespunzătoare medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunităţii active (sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile), de care beneficiază unele segmente populaţionale* în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 100% din preţul de referinţă”.

 

Începând cu data de 1 septembrie 2023, segmentele populaţionale pot beneficia în tratamentul ambulatoriu, pe baza de prescripţie medicala electronica, de Vaccinul gripal (inactivat şi viu atenut) iar începând cu data de l decembrie 2023 și de celelalte tipuri de vaccinuri cuprinse în secţiunea El si E2 a sublistei E.

 

 

Având in vedere prevederile:

 

 

  1. Pentru medicamentele prevăzute in secţiunea El (compensare 50% din preţul de referinţa) se emite o prescripţie medicala electronica distincta, pentru care, la 2 din componenta prescriere '’Asigurat” se completează doar rubrica "alte categorii” prin utilizarea cifrei 5 pentru categoriile de persoane nominalizate in Ordinul MS nr. 3120/2023, respectiv a cifrei 4 pentru persoanele beneficiare ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, cu modificările şi completările ulterioare, dacă acestea se încadrează în segmentele populaţionale prevăzute în Ordinul MS nr. 3120/2023. În câmpul "cod diag,” medicul prescriptor va înscrie exclusiv codul 994 pentru fiecare poziţie de medicament prescrisă. In câmpul ” tip dg." se va nota categoria prevenţie și se codifică prin litera ”P”, in câmpul ” "% preţ ref," se va nota 50% iar in câmpul "Lista” litera El.
  2. Pentru medicamentele prevăzute in secţiunea E2 (compensare 100% din preţul de referinţa) se emite o prescripţie medicala electronica distincta, pentru care, la 2 din componenta prescriere "Asigurat” se completează doar rubrica ”alte categorii” prin utilizarea cifrei 6 pentru categoriile de persoane nominalizate in Ordinul MS nr. 3120/2023, respectiv a cifrei 4 pentru persoanele beneficiare ale Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, cu modificările şi completările ulterioare, dacă acestea se încadrează în segmentele populaţionale prevăzute în Ordinul MS nr. 3120/2023. Pe acelaşi formular de prescripţie medicala electronică pot fi prescrise unul sau mai multe medicamente din această secţiune. În câmpul ”cod diag." medicul prescriptor va înscrie exclusiv codul 994 pentru fiecare poziţie de medicament prescrisă. In câmpul ” tip dg." se va nota categoria prevenţie și se codifică prin litera ”P”, în câmpul ” "% preţ ref." se va nota 100% iar în câmpul "Lista” litera E2.
  3. Prescrierea se realizează pe denumire comerciala cu precizarea pe prescripţie şi a denumirii comune internaţionale - DCI corespunzătoare, avand in vedere si precizările prevăzute in protocoalele terapeutice specifice fiecarei categorii de medicamente imunologice (vaccinuri).
  4. Perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele imunologice folosite pentru producerea imunităţii active de care beneficiază unele segmente populaţionale în tratamentul ambulatoriu este de până la 30 - 31 de zile.
  5. Prescripţia medicala electronica cu medicamentele din secţiunea El sau E2 a sublistei E are o valabilitate de maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia,

Prescripţia medicala electronica cu medicamentele din secţiunea El sau E2 a sublistei E poate fi emisa de orice medic aflat in relaţie contractuala cu o casa de asigurări de sanatate.