REGLEMENTARI/PROCEDURI PRIVIND ACORDAREA ASISTENTEI MEDICALE PERSOANELOR CARE PROVIN DIN ZONA DE CONFLICT ARMAT DIN UCRAINA

 

                   I. Potrivit reglementărilor OUG nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina – astfel cum a fost modificată și completată prin OUG nr. 20/2022, categoriile de persoane prevăzute la art. 1 alin. (4) din actul normativ menționat anterior, și anume :

care necesită servicii medicale, materiale sanitare, medicamente și dispozitive medicale, beneficiază de pachetul de servicii de bază prevăzut în Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și în normele metodologice de aplicare ale acestuia, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile medicale cuprinse în programele naționale de sănătate curative, ca și asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuției personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu și cu scutire de la coplată.

                    În ceea ce privește cetățenii ucraineni care au intrat în România anterior intrării în vigoare a dispozițiilor OUG nr. 15/2022 și pentru care s-a deschis dreptul la servicii medicale anterior acestei date, așa cum menționam și în adresa CNAS nr. P1702/02.03.2022, sunt aplicabile dispozițiile Convenției între Republica Populară Română și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, privind colaborarea în domeniul prevederilor sociale, semnată la București la 24 decembrie 1960 și ratificată prin Decretul nr. 165/1961.

II. Totodată, la art. 1 alin. (6) și (7) din OUG nr. 15/2022, cu modificările și completările ulterioare, se reglementează faptul că furnizorii de servicii medicale, materiale sanitare, medicamente și dispozitive medicale aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, inclusiv pentru programele naționale de sănătate curative, sunt obligați:
      -  să înregistreze în aplicația informatică pusă la dispoziție de Casa Națională de Asigurări de Sănătate persoanele menționate la pct. I și să păstreze copii de pe documentele de identitate, dacă acestea există;

      - să întocmească evidente distincte pentru serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele sau dispozitivele medicale acordate persoanelor menționate la pct. I și pentru care întocmesc facturi distincte; facturile însoțite de documente justificative, în formatul solicitat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de copii ale documentelor de identitate, dacă acestea există, sau copii ale documentelor medicale de la nivelul furnizorilor, pentru persoanele care nu dețin documente de identitate, sunt raportate lunar caselor de asigurări de sănătate cu care sunt în relație contractuală în vederea decontării;


                     Asumarea serviciilor medicale, materialelor sanitare, medicamentelor, dispozitivelor medicale acordate de furnizori se face prin semnătură electronică extinsă/calificată potrivit legislației naționale/europene în vigoare privind serviciile de încredere.

                    Serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele, dispozitivele medicale înregistrate offline se transmit în platforma informatică din asigurările de sănătate în maximum 3 zile lucrătoare de la data acordării acestora. La stabilirea acestui termen nu se ia în calcul ziua acordării serviciilor medicale și acesta se împlinește în a treia zi lucrătoare de la această dată. Serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele, dispozitivele medicale din pachetele de bază, respectiv din programele naționale de sănătate curative, acordate în alte condiții decât cele prevăzute de OUG nr. 15/2022, cu modificările și completările ulterioare, nu se decontează furnizorilor de către casele de asigurări de sănătate.

III. Raportat la cele menționate la pct. I și II din prezenta, vă facem cunoscut:
 

                    Pentru punerea în aplicare a reglementărilor OUG nr. 15/2022, cu modificările și completările ulterioare, aplicabile sistemului asigurărilor sociale de sănătate, la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au fost elaborate și se află în curs de aprobare/avizare și publicare în Monitorul Oficial al României, următoarele acte normative (publicate pe site-ul CNAS în secțiunea „Informații publice – Transparență decizională”):

          (acte normative în curs de publicare în Monitorul Oficial al României)

                    De asemenea a fost elaborat Ordinul președintelui CNAS nr. 159/2022 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1041/2014 privind elaborarea și actualizarea Registrului Unic de evidentă a asiguraților în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Caselor de Asigurări de Sănătate – pe care îl anexăm la prezenta.

 

               Având în vedere prevederile art. 1 alin. (6) din OUG nr. 15/2022, cu modificările și completările ulterioare și cele ale  Ordinului Președintelui CNAS cu nr. 155/2022 pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1549/2018, Casa Națională de Asigurări de Sănătate pune la dispoziție aplicația de generare a numerelor unice temporare de identificare a persoanelor străine sau apatrizilor aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina aflate pe teritoriul României.
 


           Manualul de utilizare al aplicației de Generare numere unice temporare de înregistrare pentru cetățenii din Ucraina poate fi descărcat de la rubrica Fișiere atașate. 20220317_Manual de utilizare al aplicatiei de Generare numere.unice.pdf.

 

Înregistrarea pacienților proveniți din zona de conflict armat din Ucraina, în aplicațiile de raportare SIUI Desktop, se face în modulul Pacienți - tab-ul Cetățeni străini, la rubrica Cod persoană se completează Numărul unic temporar de identificare generat.(Nr. identificare), nu se completează Cid-ul.

La introducerea serviciilor Categorie de asigurat (categoria de beneficiari servicii) se selectează ALTE4 

 

Pentru înregistrara în aplicațile de raportare a numărului unic temporar de identificare trebuie ca aplicația să utilizeze nomenclatoare SIUI actualizate.

 

Fișiere atașate

20220317_Manual de utilizare al aplicației de Generare numere unice .pdf