În contextul actual prinvind conflictul dintre Rusia și Ucraina, având drept consecință un val de persoane din Ucraina care intră în România, pentru clarificarea aspectelor legate de posibilitățile privind accesul acestora la asistență medicală pe teritoriul României, facem următoarele precizări:

 

Astfel, cetățenilor ucraineni care intră pe teritoriul României, în condiții legale, li se acordă asistență și îngrijire medicală în condițiile prevăzute pentru cetățenii proprii (români). Toate cheltuielile legate de acordarea asistenței medicale în acest caz se suportă de către partea română și nu se decontează între cele două state, respectiv România - Ucraina.

Convenția este diponibilă pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, link-ul: https://cnas.ro/wp-content/uploads/2021/09/23.09.2021-Decret-165_1961-conventia-privind-colaborarea-in-prevederile-sociale-.pdf.

 

Astfel, pentru cetățenii străini și apatrizi aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, se fac aplicabile dispozițiile art. 1 alin. (4) din O.U.G. nr. 15/2022, potrivit cărora aceștia beneficiază de aceleași servicii medicale ca asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile cuprinse în programele naționale de sănătate curative.

 

Menționăm faptul că cetățenii străini (inclusiv cetățenii ucrainieni) sau apatrizii vor beneficia de asistență medicală, medicamente și dispozitive medicale de la furnizorii de servici medicale în baza documentului de trecere a frontierei de stat, valabil, prevăzut în Anexa din Ordinul ministrului afacerilor externe nr.1124/2015 privind lista documentelor de trecere a frontierei de stat acceptate de statul roman, cu modificările și completările ulterioare, o copie a acestui document păstrându-se la furnizor.

 

     De asemenea, precizăm faptul că furnizorii întocmesc evidențe distincte pentru serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele, dispozitivele medicale acordate persoanelor beneficiare ale OUG nr.15/2022.