Către,

Furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale,

 

INFORMARE

                                                                                                                                                                                                                 Privind

Accesul persoanelor din Ucraina, care intră pe teritoriul României, la asistența medicală.

 

Prin prezenta, vă aducem la cunoștință că Ordonanţa de urgenţă nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina  a fost modificată prin OUG 20/2022, publicată în MO Partea I nr. 231 din 08 martie 2022. (conform anexei).

 

Astfel, potrivit OUG 20/2022, cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina care necesită servicii medicale, materiale sanitare, medicamente şi dispozitive medicale, altele decât serviciile medicale de urgență și cele incluse în programele naționale de sănătate publică (derulate de DSP), beneficiază de pachetul de servicii de bază prevăzut în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi în normele de aplicare ale acestuia, precum şi de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi serviciile medicale cuprinse în programele naţionale de sănătate curative, ca şi asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, a contribuţiei personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu şi cu scutire de la coplată
(Domeniile de asistenţă medicală pentru care s-a stabilit coplata sunt prevăzute în contractul -cadru, suma minimă fiind 5 lei şi cea maximă 10 lei și nu trebuie confundată cu contribuția personală pe care o pot încasa furnizorii privați care oferă servii medicale de spitalizare continuă).

         Pentru persoanele prevăzute, serviciile medicale în asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice cuprinse în pachetul de servicii de bază se acordă fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere, care este formular cu regim special utilizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate. 

Furnizorii de servicii medicale, materiale sanitare, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, inclusiv pentru programele naţionale de sănătate curative, sunt obligaţi să înregistreze în aplicaţia informatică pusă la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate persoanele prevăzute şi să păstreze copii de pe documentele de identitate, dacă acestea există. 

Furnizorii au obligaţia să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele sau dispozitivele medicale acordate persoanelor prevăzute şi pentru care întocmesc facturi distincte. Facturile însoţite de documente justificative, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de copii ale documentelor de identitate, dacă acestea există, sau copii ale documentelor medicale de la nivelul furnizorilor, pentru persoanele care nu deţin documente de identitate, sunt raportate lunar caselor de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală în vederea decontării.

Asumarea serviciilor medicale, materialelor sanitare, medicamentelor, dispozitivelor medicale acordate de furnizori se face prin semnătură electronică extinsă/calificată potrivit legislaţiei naţionale/europene în vigoare privind serviciile de încredere.

Serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele, dispozitivele medicale înregistrate offline se transmit în  platforma informatică din asigurările de sănătate în maximum 3 zile lucrătoare de la data acordării acestora. La stabilirea acestui termen nu se ia în calcul ziua acordării serviciilor medicale şi acesta se împlineşte în a treia zi lucrătoare de la această dată.

Serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele, dispozitivele medicale din pachetele de bază, respectiv din programele naţionale de sănătate curative, acordate în alte condiţii decât cele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, nu se decontează furnizorilor de către casele de asigurări de sănătate.

Casele de asigurări de sănătate întocmesc evidenţe distincte pentru serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele sau dispozitivele medicale acordate persoanelor prevăzute şi decontează furnizorilor contravaloarea acestora, în condiţiile respectării prevederilor mai sus menționate.

Cheltuielile generate de măsurile prevăzute, inclusiv pentru contribuţia personală pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu, se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Contravaloarea prescripţiei medicale, inclusiv a contribuţiei personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu persoanelor prevăzute se decontează furnizorilor de medicamente care se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate în termen de 30 de zile de la data depunerii facturilor însoţite de documentele justificative.

Pentru serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale din pachetul de bază, precum şi medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi serviciile cuprinse în programele naţionale de sănătate curative, acordate persoanelor prevăzute, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate, prin acte adiţionale.