COMUNICAT

 

În atenția:

- furnizorilor de servicii medicale

Referitor la:

- obligație acreditare ANMCS

 

Casa de Asigurări de Sănătate Constanța vă aduce la cunoștință următoarele:

 

Pentru asigurarea calității în sistemul de sănătate, HG nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, cu modificările și completările ulterioare, prevede obligația furnizorilor de servicii medicale ca până cel târziu la data de 15 iunie 2020 să facă dovada acreditării/înscrierii în procesul de acreditare, prin transmiterea/depunerea documentelor doveditoare la casa de asigurări de sănătate.

Astfel, art. 1911 din Anexa nr. 2 la HG nr. 140/2018 prevede: 

     Art. 1911. -   (1) Categoriile de furnizori care trebuie să facă dovada acreditării/înscrierii în procesul de acreditare, potrivit prevederilor art. 7 alin. (5) din Legea nr. 185/2017, cu modificările şi completările ulterioare, şi cele ale art. 249 alin. (3) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt: 

   a) furnizorii de servicii medicale în asistenţa medicală primară - cu excepţia cabinetelor medicale care sunt organizate conform Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; 

   b) furnizorii de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv pentru specialitatea clinică de medicină fizică şi de reabilitare - cu excepţia cabinetelor medicale care sunt organizate conform Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; 

   c) furnizorii de servicii de medicină dentară - cu excepţia cabinetelor medicale care sunt organizate conform Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; 

   d) furnizorii de investigaţii medicale paraclinice de radiologie - imagistică medicală şi medicină nucleară; 

   e) unităţile sanitare cu paturi, inclusiv sanatoriile şi preventoriile; 

   f) unităţile specializate private care furnizează consultaţii de urgenţă la domiciliu şi activităţi de transport sanitar neasistat; 

   g) furnizorii de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu; 

   h) furnizorii de servicii de îngrijiri paliative la domiciliu; 

   i) furnizorii care fabrică dispozitive medicale la comandă, precum şi pentru furnizorii care desfăşoară atât activitate de comercializare a dispozitivelor medicale, cât şi de fabricare a dispozitivelor medicale la comandă. 

   (2) Documentele prin care se face dovada acreditării/înscrierii în procesul de acreditare se transmit/se depun la casele de asigurări de sănătate până cel târziu la data de 15 iunie 2020.

Conform art. 7 alin. (5) din Legea nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare: (5) Acreditarea este o condiţie obligatorie pentru unităţile sanitare care prestează sau nu servicii în relaţie cu sistemul public de asigurări de sănătate, cu excepţia cabinetelor de medicină de familie, a cabinetelor medicale dentare şi a cabinetelor medicale din ambulatoriul de specialitate organizate conform Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a laboratoarelor de analize medicale şi de anatomie patologică. Prezenta lege nu se aplică unităţilor farmaceutice - farmacii şi oficine de circuit deschis. 

Conform art. 249 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 95/2006 r1 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările și completările ulterioare, (3) Casele de asigurări de sănătate încheie, potrivit legii, contracte cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale care: b) sunt autorizaţi şi acreditaţi sau înscrişi în procesul de acreditare, pentru furnizorii obligaţi să se acrediteze sau care au optat să parcurgă voluntar procesul de acreditare.

 

 

Purtător de Cuvânt