Potrivit prevederilor Ordinului nr.1151/12.12.2019 pentru aprobarea procedurii de eliberare, a modalităţii de suportare a cheltuielilor aferente producerii şi distribuţiei cardului european de asigurări sociale de sănătate duplicat către asigurat, începând din data de 07.02.2020, asiguratii care solicită înlocuirea cardului european de asigurări sociale de sănătate vor putea beneficia, contra cost, de un card european duplicat a cărui perioadă de valabilitate nu va putea depăşi perioada de valabilitate a cardului iniţial. Acesta se elibereaza la solicitarea asiguratului pentru urmatoarele situatii:

     -  în cazul pierderii, furtului sau deteriorării cardului european emis iniţial;

     -  în cazul modificării datelor personale de identificare ulterior datei de emitere a cardului european emis iniţial;

     -  alte situaţii justificate.

Persoana asigurată solicită eliberarea cardului european duplicat pe baza unei cereri adresate casei de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana respectivă.

Cheltuielile aferente producerii şi distribuţiei cardului duplicat se suportă de către asigurat. Suma care urmează să fie suportată de către asigurat pentru producerea şi distribuţia cardului duplicat este de 8,33 lei, cu TVA inclus si se achita la casieria CAS Cluj sau in contul bancar   RO31TREZ2165005XXX006919,  (CUI 11324762)

 Emiterea cardului duplicat se face în termen de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic național care gestionează aplicarea regulamentelor Uniunii Europene privind drepturile asiguraților aflați în ședere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European sau în Confederația Elvețiană.

Cererea de eliberare a cardului european duplicat, completată si semnată de către persoana asigurată, se depune la sediul casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidență asiguratul și este însoțită de următoarele documente:

    - copia actului de identitate sau alte acte doveditoare, după caz, privind modificarea datelor personale de identificare ulterior datei de emitere a cardului european;

    - cardul european emis inițial, (in cazul modificarii datelor personale sau a  fost deteriorat);

- dovada plății contravalorii cardului european duplicat și a distribuției acestuia. Plata contravalorii cardului duplicat se realizează în contul deschis pe seama casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidență asiguratul sau la sediul casei de asigurări de sănătate.

 

 Precizăm că formularul de cerere pentru eliberarea cardului european duplicat se regăseşte postat pe site-ul http://www.cnas.ro/cascluj la sectiunea - Formulare asigurati