Casa de Asigurari de Sanatate  Cluj ( CAS Cluj ) este o institutie publica a carei misiune este promovarea si sustinerea in cadrul comunitatii locale a accesului neingradit al asiguratilor la servicii de sanatate la standarde de performanta calitativa si utilizarea cu maxima eficienta a banilor publici.

Casa de Asigurari de Sanatate a fost gandita, proiectata si infiintata exclusiv pentru scopul de a proteja cetatenii si de a acoperi un gol institutional intr-o relatie inegala care aseaza pe o parte a „baricadei” populatia (mai mult un concept statistic decat un grup omogen de interese, un grup bine organizat, capabil sa-si afirme drepturile si sa-si asume obligatiile), iar pe cealalta parte, furnizorii de servicii medicale - institutii bine organizate, constiente de drepturile asiguratilor si de obligatiile acestora, guvernate de legi complexe, completate şi adaugite frecvent, amendate si abrogate de ordonante, ordine si hotarari, cu care un cetatean simplu nu poate tine pasul.

Rolul Casei de Asigurari de Sanatate Cluj este deci acela de a-si reprezenta asiguratii in fata institutiilor „de pe picior de egalitate”, de a media relatia dintre „beneficiarii” sau „consumatorii” de servicii medicale, asaltati de legi, ordonante si modificari, prea multe poate pentru cetateanul simplu si „furnizorii” de servicii medicale.

Rolul Casei de Asigurari de Sanatate incepe prin protejarea drepturilor, dar nu se poate sfarsi aici. Casa de Asigurari de Sanatate este obligata si nu in mod necesar de o lege anume, ci de insasi ratiunea ei de a fi, sa mearga mai departe. Nu este suficient ca aceasta institutie sa vegheze. Rolul Casei de Asigurari de Sanatate trebuie sa fie unul activ, de informare, de promovare a acestor drepturi si obligatii, atat in randul furnizorilor de servicii medicale, cat mai ales in randul asiguratilor.

Incepand cu data de 28.04.2006, Casa de Asigurari de Sanatate Cluj functioneaza in baza prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, avand ca obiective:

Principalele atributii ale Casei de Asigurari de Sanatate Cluj, stabilite  in conformitate cu prevederile Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, constau in :