ANUNŢ

 

Modificarea Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionari

 

În MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 1267/29.12.2022 a fost publicată Hotărârea privind modificarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor pentru pensionari, precum și pentru prelungirea unui termen.
Potrivit actului normativ mai-sus menţionat, începând cu data de 1 ianuarie 2023, toţi pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială  de până la 1.608 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri vor beneficia de compensarea în procent de 90% a prețului de referință al medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaționale prevăzute în sublista B din HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

Drept urmare, în cuprinsul Anexei nr. 2 la HG nr. 696/2021, cu modificările și completările ulterioare, și al art. 2, alin. (2) din HG nr. 720/2008, cu modificările și completările ulterioare, sintagma „venituri din pensii și indemnizație socială pentru pensionari, de până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri” se înlocuiește cu sintagma „venituri din pensii și indemnizație socială pentru pensionari, de până la 1.608 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri”.


 

Această măsură urmăreşte creşterea accesului la medicamente compensate acordate în ambulatoriu pentru pensionarii cu venituri mici, având în vedere creşterea pensiilor în sistemul public cu 12,5% începând din luna ianuarie 2023.

 

Conducerea CAS Cluj