COMUNICAT
 
Urmare modificarii O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si Normelor de aplicare, aprobate prin Ordinul 15/1311/2018, începand cu data de 01.08.2021 medicii care au încheiata conventie pentru eliberarea de concedii medicale, vor trebui sa întocmeasca un plan de urmarire a evolutiei bolii pentru concediile medicale acordate pentru incapacitate temporara de munca. 
Pentru concediile medicale eliberate pentru urgente medico-chirurgicale, neoplazii/SIDA, tuberculoza, boli cardiovasculare, pentru bolile infectocontagioase din grupa A si pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii, medicii prescriptori nu au obligatia întocmirii planului de urmarire a evolutiei bolii.
Medicul de familie poate acorda în prima etapa concediul medical pentru maximum 4 zile calendaristice. În cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca, constatata pe baza evaluarii raspunsului la tratamentul initial si/sau a rezultatului analizelor de laborator, investigatiilor functionale si/sau imagistice recomandate, acesta poate elibera certificatul de concediu medical în continuare pâna la o durata maxima de 7 zile.
Medicul de specialitate din ambulatoriu poate acorda în prima etapa concediu medical pentru maximum 15 zile calendaristice. În cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca, constatata pe baza evaluarii raspunsului la tratamentul initial si/sau a rezultatului analizelor de laborator, investigatiilor functionale si/sau imagistice recomandate, acesta poate elibera certificatul de concediu medical în continuare pâna la o durata maxima de 30 zile.
Pe durata cuprinsa în certificatele de concediu medical, medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, în functie de evolutia bolii, poate modifica planul de monitorizare.
      În situatia în care, dupa ce medicul curant a acordat prima etapa a concediului medical, asiguratul nu se mai prezinta în vederea evaluarii starii de sanatate conform planului de urmarire a evolutiei bolii sau în situatia în care evolutia starii de sanatate a asiguratului este favorabila ca urmare a respectarii de catre acesta a planului de urmarire a evolutiei bolii, nu se va acorda concediu medical în continuare.
      Pentru respectarea planului de urmarire a evolutiei bolii, medicul de familie sau medicul de specialitate din ambulatoriu acorda consultatii la cabinet, la domiciliul persoanei asigurate sau la distanta pentru situatiile în care persoana asigurata se afla în stare de invaliditate permanenta sau invaliditate temporara, precum si situatiile în care persoana asigurata cu boli cronice sau cu un episod acut de boala se afla în imposibilitatea de a se prezenta la cabinet din motive medicale, consemnate în fisa pacientului.
In cazul în care se instituie masura carantinei la întoarcerea pe teritoriul României, pentru o persoana care s-a deplasat în interes personal într-o zona în care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, din perioada cuprinsa în concediul medical pentru carantina se suporta numai indemnizatia aferenta primelor 5 zile de carantina, din bugetul F.N.U.A.S.S. pentru persoanele asigurate din mediul privat, sau din veniturile proprii ale institutiilor prevazute la art. II din O.U.G. nr. 126/2020.