Începând cu data de 16 aprilie 2022 au intrat în vigoare prevederile Legii 24/2022 care reglementează concediul si indemnizatia pentru îngrijirea persoanelor cu afectiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani.

          Astfel, beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.

          Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul, numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament.

          Medicul specialist din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani cu durată de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient. Intervalul de referinţă pentru urmărirea numărului de zile de concediu medical este de 12 luni calendaristice de la prima zi de concediu medical.

          Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, precum şi şedinţele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.

          Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de 85% din baza de calcul pentru indemnizatiile de asigurări sociale de sănătate, fiind suportată integral din bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate.

          Asiguraţii beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani, în baza certificatului medical eliberat de medicul specialist, conform reglementărilor în vigoare, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) îndeplinesc stagiul minim de asigurare;

b) prezintă adeverinţa eliberată de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă pacientul oncologic, din care să reiasă numărul de zile de concediu pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice care s-au acordat în ultimele 12 luni, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă însoţitorul."

          Pentru obtinerea adeverintei eliberate de CAS Prahova, din care să reiasă numărul de zile de concediu pentru îngrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, care s-au acordat în ultimele 12 luni, necesară pentru eliberarea certificatului de concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, se poate proceda astfel:

          - Dacă persoana se adresează direct la CAS Prahova, aceasta va depune la registratura institutiei, o solicitare scrisă de eliberare a adeverintei, împreună cu o copie a formularului tip - Acordul pacientului cu afectiuni oncologice.

          - Dacă solicitarea se transmite prin mijloace alternative de comunicare (postă, email), aceasta va fi însotită de o copie a formularului tip Acordul pacientului cu afectiuni oncologice si a actului de identitate al acestuia si al persoanei desemnate sa-l insoteasca.

 

          Solicitarea se va transmite pe adresa de email: adev.oncologie@casph.mmc.ro.

 

          În vederea gestionării numărului de zile de concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul concediului are obligaţia de a transmite de îndată o copie a certificatului de concediu medical la casa de asigurări care are în evidenţă pacientul cu afecţiuni oncologice, inclusiv prin mijloace de transmitere la distanţă.

 

 CONDUCEREA C.A.S. PRAHOVA