In Monitorul Oficial al României a fost publicat Ordinul 1151/2019 pentru aprobarea procedurii de eliberare, a modalita?ii de suportare a cheltuielilor aferente procedurii si distributiei cardului european de asigurari sociale de sanatate duplicat catre asigurat.

Astfel, asiguratul care solicita înlocuirea cardului european de asigurari sociale de sanatate va putea beneficia, contra cost, de un card european duplicat, a carui perioada de valabilitate nu va putea depasi perioada de valabilitate a cardului initial.

Cardul duplicat se elibereaza la cererea persoanei asigurate, în urmatoarele conditii:

- Pierderea, furtul sau deteriorarea cardului european emis initial 
- Modificarea datelor personale de identificare ulterior datei de emitere a cardului european emis initial 
- Alte situatii justificate 
Emiterea se face în termen de sapte zile lucratoare de la data înregistrarii cererii în sistemul informatic unic national.

Pe lânga cererea tip, completata  si semnata de asigurat, acesta trebuie sa mai depuna la sediul casei de asigurari de sanatate unde este luat în evidenta:

Copia actului de identitate sau alte acte doveditoare privind modificarea datelor personale, dupa caz

Dovada platii contravalorii cardului european duplicat si a distributiei acesteia - 8,33 lei/ card. Mentionam ca aceasta suma include TVA. 
Plata se poate realiza la sediul CAS Prahova si în contul nr. RO83TREZ5215005XXX000068 deschis la Trezoreria Ploiesti.

Daca acesta nu a fost pierdut sau furat, se depune si cardul european emis initial 
Cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS) ofera dreptul la asistenta medicala devenita necesara în timpul sederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spatiul Economic European sau Confederatia Elvetiana. Cardul european nu acopera situatia în care asiguratul se deplaseaza într-un stat membru al UE/SEE/Confederatia Elvetiana în scopul obtinerii unui tratament medical planificat. CEASS acopera doar serviciile medicale obtinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate sociala din tara respectiva.