Dupa data de 1 iulie 2023, în conformitate cu noul Contract-cadru[1] si cu Normele metodologice de aplicare a acestui act normativ[2], femeile însarcinate beneficiaza atât de serviciile medicale decontate de CNAS pâna la data respectiva, cât si de servicii noi.

Astfel, pe paliere de asistenta medicala, femeile însarcinate beneficiaza de urmatoarele servicii specifice decontate:

În asistenta medicala primara se acorda consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii si lauziei. Astfel, femeia gravida este luata în evidenta de medicul de familie înca din primul trimestru al sarcinii si, în cazul în care sarcina evolueaza normal, fara complicatii, din luna a treia pâna în luna a saptea se efectueaza lunar câte o consultatie de supraveghere. Din luna a saptea pâna în luna a noua aceste consultatii sunt bilunare. De asemenea, medicul de familie poate efectua doua vizite la domiciliul pacientei pentru a urmari evolutia lauziei, imediat dupa externarea noii mame din maternitate si o luna mai târziu.
În cadrul supravegherii gravidei medicul de familie promoveaza alimentatia sugarului exclusiv cu lapte matern, în primele sase luni de viata, precum si continuarea alimentatiei la sân pentru înca minim alte sase luni. Tot el recomanda gravidei sa efectueze mai multe testari, printre care se numara si cele pentru depistarea HIV, a hepatitelor cronice B si C si a sifilisului.

Odata cu prima prezentare la medicul de familie a femeii însarcinate, acesta ia în evidenta gravida si poate elibera o adeverinta prin care se atesta existenta sarcinii. Serviciul include si depistarea sarcinii, dupa caz. Daca persoana însarcinata este neasigurata, poate deveni asigurata, pe perioada sarcinii si lauziei, prin simpla transmitere a adeverintei respective catre casa de asigurari de sanatate în evidenta careia se afla, fara alte cheltuieli, conform prevederilor legale în vigoare.

În cazul declansarii contractiilor într-o situatie în care pacienta nu are acces imediat la alte paliere de asistenta medicala (spre exemplu, aceasta se afla într-o zona izolata), medicul de familie poate supraveghea travaliul si nasterea precipitata, atât la locul solicitarii cât si la cabinet, chiar si în afara programului de lucru declarat în contractul cu casa de asigurari de sanatate, pâna la sosirea echipajului de urgenta, dupa caz.

În asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau chiar si fara bilet de trimitere, specialistul în obstetrica-ginecologie poate acorda câte o consultatie de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcina, precum si o consultatie similara pentru lauzie, în primul trimestru dupa nastere, în cadrul careia, dupa caz, se poate recomanda efectuarea de analize si investigatii sau internarea în spital.
Totodata, daca medicul respectiv are si o supraspecializare în medicina materno-fetala poate efectua si ecografii pentru depistarea anomaliilor sarcinii (ecografie obstetricala anomalii trimestrul I cu translucenta nucala si ecografie obstetricala anomalii trimestrul II).

În unitatile sanitare cu paturi care au în componenta structuri (sectie, compartiment) de obstetrica-ginecologie sau în cele integral specializate în aceasta ramura a medicinii se pot efectua servicii medicale standardizate complexe asimilate unei internari de zi în scopul supravegherii sarcinii normale, cu conditia ca unitatea sa aiba laborator de analize medicale si cabinet medical de specialitate.
În cazul unei asemenea internari, spitalul are obligatia sa efectueze consultatii de specialitate si urmatoarele analize/investigatii: hemoleucograma completa, determinarea grupului sanguin ABO si Rh, uree serica, acid uric seric, creatinina serica, glicemie, TGP, TGO, TSH, examen complet de urina (sumar + sediment), VDRL sau RPR, testare HIV, evaluarea infectiilor cu risc pentru sarcina (rubeola, toxoplasmoza, citomegalovirus, hepatita B si C), secretie vaginala, examen Babes-Papanicolau sau test de toleranta la glucoza per os +/- hemoglobina glicata,  biometrie fetala, detectia streptococului de grup B, precum si ecografie de confirmare, viabilitate si datare a sarcinii. Mentionam ca unele din analize nu pot fi efectuate decât în anumite perioade ale sarcinii[3]. Pentru acordarea acestui serviciu, medicul specialist trebuie sa aiba si competenta/atestat de pregatire complementara în ultrasonografie obstetricala si ginecologica.

Între saptamâna a 11-a si a 19-a a sarcinii se poate efectua un screening prenatal, tot în internare de zi, care trebuie sa includa obligatoriu o consultatie de specialitate obstetrica-ginecologie, un dublu test/triplu test si o ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale. Pentru acordarea acestui serviciu, medicul specialist trebuie sa aiba si competenta/atestat de pregatire complementara în ultrasonografie obstetricala si ginecologica sau supraspecializare în medicina materno-fetala. Acest serviciu se poate acorda si concomitent cu internarea pentru supravegherea sarcinii normale.

Tot în internare de zi se efectueaza si supravegherea sarcinilor cu risc crescut, astfel:

pentru edemul gesta?ional, serviciile obligatorii sunt: consultatie de specialitate, hemoleucograma completa, creatinina serica, acid uric seric, TGP, TGO, examen complet de urina (sumar + sediment), dozare proteine urinare, proteine totale serice, ecografie obstetricala si ginecologica;
pentru hiperemeza gravidica usoara, serviciile obligatorii sunt: consultatie de specialitate, hemoleucograma completa, sodiu seric, potasiu seric, examen complet de urina (sumar + sediment), uree serica, acid uric seric, creatinina serica, ecografie obstetricala si ginecologica;
pentru evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III de sarcina, serviciile obligatorii sunt: consultatie de specialitate, cardiotocografie, ecografie obstetricala si ginecologica;
pentru monitorizarea gravidei cu tulburari de coagulare/trombofilii ereditare si dobândite, serviciile obligatorii sunt: consultatii de specialitate, antitrombina III, proteina C, proteina S, dozarea hemocisteinei serice, control hemocisteina serica, factor V Leyden, anticoagulant lupic screening ?i confirmare, ecografie obstetricala si ginecologica.
De asemenea, în regim de spitalizare de zi pot fi efectuate si servicii de amniocenteza (trim. II de sarcina), cordonocenteza (trim. II de sarcina), respectiv biopsie de vilozitati coriale (trim. I de sarcina), numai de medicii obstetriceni-ginecologi cu supraspecializare în medicina materno-fetala. Biopsia de vilozitati coriale si amniocenteza se efectueaza pentru cazuri cu anomalii majore confirmate imagistic anterior procedurii, în caz de patologie genetica în familie cu risc de transmitere la descendenti (la recomandarea medicului genetician) sau în caz de risc de aneuploidii mai mare de 1/250 în urma screening-ului genetic prenatal: test combinat (markeri ecografici si dublu test sau triplu test). Cordonocenteza se efectueaza pentru cazuri cu indicatie în scop diagnostic sau terapeutic. Toate cele trei servicii includ si testarea genetica a probelor prelevate, prin una din urmatoarele tehnici: citogenetica, FISH, MLPA, QF-PCR.

Nasterea propriu-zisa este considerata un serviciu de urgenta care se efectueaza în regim de spitalizare continua în structurile specializate în obstetrica-ginecologie/ neonatologie.

Tot în regim de spitalizare continua se pot efectua si serviciile de spitalizare de zi, daca pacienta, în timpul sarcinii, prezinta complicatii sau comorbiditati, sângerare majora si necesita transfuzie, risc anestezic greu de manageriat în spitalizare de zi, cu durere postprocedurala greu de controlat si proceduri invazive majore asociate.

La laboratoarele din ambulatoriu gravidele pot efectua urmatoarele analize medicale specifice chiar si peste valoarea plafonului lunar, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie sau de cel specializat în obstetrica-ginecologie: hemoleucograma completa, determinarea grupului sanguin si Rh, testare HIV, timpul Quick si INR, APTT, fibrinogenemie, proteine serice totale, feritina serica, uree serica, acid uric seric, creatinina serica, bilirubina totala si directa, glicemie, TGP, TGO, Gama GT, fosfataza alcalina, sodiu, potasiu, magneziu, calciu total si ionic seric, examen complet de urina, dozare proteine urinare, albumina serica, HBA1c, TSH, FT4, AgHBs, VDRL sau RPR, proteina C reactiva, anticorpi anti HCV, urocultura, exudat faringian, examen Babes-Papanicolau, examen microscopic nativ si colorat din secretii vaginale. Medicul specialist mai poate recomanda si efectuarea de examene din secretii vaginale sau din tampon rectal (portaj Streptococcus agalactiae, prin metode de cultivare).
„Începând cu 1 iulie 2023, sumele alocate laboratoarelor pentru serviciile medicale paraclinice legate de sarcina se pot suplimenta si peste valoarea plafonului lunar, astfel încât gravidele sa beneficieze de analize într-un interval de timp cât mai scurt posibil. Prin aceste noi reglementari dorim sa încurajam si sa facilitam supravegherea medicala în perioada graviditatii” – a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.

Biroul de presa CNAS

[1] HG nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate;

[2] Ordinul MS/CNAS nr. 1857/441/2023 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotarârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate

[3] Examen citologic cervico-vaginal Babes-Papanicolau (pâna la S23+6 zile); test de toleranta la glucoza per os +/- hemoglobina glicata  (S24 – S28+6 zile); biometrie fetala (S29-S33+6 zile); detectia streptococului de grup B (S34 – S37+6 zile)

iulie 24, 2023