INFORMARE

privind prescrierea și eliberarea medicamentelor compensate și gratuite

 

INFORMAȚII GENERALE PRIVIND  PRESCRIEREA ȘI ELIBERAREA MEDICAMENTELOR COMPENSATE ȘI GRATUITE

 

Doar persoanele asigurate pot beneficia de medicamente suportate din FNUASS, care sunt eliberate pe baza unei prescripții medicale electronice sau a unei prescripții medicale cu regim special (pentru psihotrope și stupefiante - formularele verzi sau galbene).

 

În cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, pot fi prescrise și decontate doar acele medicamente incluse în Lista medicamentelor compensate aprobată prin Hotărâre a Guvernului.

 

Medicamentele decontate din FNUASS pot fi eliberate doar de către farmaciile comunitare care se află în contract cu casele de asigurări de sănătate.

 

Începând cu data de 1 iulie 2021, asiguratul poate beneficia de medicamente compensate pentru boala cronică deja confirmată și în cazul în care este internat într-un spital care nu deține respectivele medicamente. Astfel, pe lângă medicii de familie, și medicii din ambulatoriul de specialitate pot elibera prescripție medicală pentru medicamentele din programele naționale de sănătate, precum și pentru medicamentele aferente afecțiunilor cronice, altele decât cele cuprinse în lista cu medicamente pe care o depune spitalul la contractare. În această situație, prescripția medicală se eliberează în condițiile prezentării unui document eliberat de spital din care să reiasă că asiguratul este internat. Începând cu data de 1 iulie 2021, spitalele au obligația de a publica pe propria pagină web lista medicamentelor disponibile în respectivul spital.

 

De regulă, medicul curant prescrie medicamentele compensate pe substanță activă (denumire comună internațională – DCI), dar în anumite situații, cum ar fi produsele biologice, medicamentele aflate în contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat sau în situații justificate medical, prescrierea poate fi și pe denumirea comercială a medicamentului.

 

Un exemplar al prescripției medicale este înmânat asiguratului de către medic, pentru a fi depus la farmacie. În cazul prescripţiilor medicale electronice emise ca urmare a unei consultații la distanță efectuată de medicul de familie sau de medicul specialist, asiguratul sau persoana care ridică medicamentele în numele asiguratului poate printa documentul transmis de medic sau îl poate transmite farmaciei prin mijloace de comunicare electronică în vederea printării acestuia.

 

Medicul prescriptor

Medicamentele compensate pot fi prescrise de către medicul de familie sau medicul specialist (care își desfășoară activitatea în ambulatoriul de specialitate sau în spital) aflat în contract cu o casă de asigurări de sănătate.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare medicii prescriptori au obligația de a respecta schemele terapeutice stabilite prin protocoale terapeutice ce constituie baza de prescriere și monitorizare a medicamentelor care se acordă asiguraților pe bază de prescripție medicală în sistemul asigurărilor de sănătate.

 

Valabilitatea prescripției electronice

Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de maximum 7 zile în afecţiuni acute, de până la 8 - 10 zile în afecţiuni subacute și de până la 30 - 31 de zile pentru bolnavii cu afecţiuni cronice. Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate și cu schemă terapeutică stabilă, medicamentele pot fi prescrise pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile.

 

Prescripţia medicală pentru afecţiunile cronice este valabilă maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar pentru afecţiunile acute și subacute prescripţia medicală este valabilă maximum 48 de ore.

 

Prescripțiile emise pe o perioadă de 90/91/92 de zile, prescrise în regim online și semnate de către medicul prescriptor cu semnătură electronică extinsă, pot fi eliberate fracționat pentru 30/31/32 de zile, iar valabilitatea acestor prescripții este de maximum 92 de zile, în funcție de perioada prescrisă. Prima eliberare se va face în maximum 30 de zile de la data emiterii prescripției.

 

Prevederi specifice

Pot fi prescrise medicamente pentru maximum 7 zile în următoarele situații:

 

 

Listele de compensare

Suma maximă care se suportă de casele de asigurări de sănătate din FNUASS este cea corespunzătoare aplicării procentului de compensare a medicamentelor asupra preţului de referinţă. Procentul de compensare aplicat asupra prețului de referință este diferențiat în funcție de sublista în care se regăsește medicamentul prescris de către medicul curant, și poate fi de:

 

În situația în care vă încadrați în categoria „pensionari cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari de până la 1.299 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri”, procentul de compensare corespunzător denumirilor comune internaționale (DCI) prevăzute în sublista B este de 90% din prețul de referință.

 

Eliberarea medicamentelor în farmacie

Medicamentele prescrise în regim compensat pot fi ridicate de la farmacie de către beneficiarul acestora sau de către altă persoană în numele acestuia, prin prezentarea cardului național de sănătate. Doar persoanele asigurate sau persoanele care ridică medicamentele în numele acestuia și care nu dețin card de sănătate semnează componenta eliberare, pe format hârtie, înmânată de farmacist și care se păstrează în farmacie.

 

Începând cu data de 1 aprilie 2021, medicamentele pot fi ridicate de către asigurați din orice farmacie din țară, care se află în contract cu casele de asigurări de sănătate, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul sau de casa de asigurări de sănătate cu care se află în contract medicul, cu excepția medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat.

Farmaciile trebuie să asigure aprovizionarea acestora cu medicamentele care au prețul mai mic sau egal cu prețul de referință, astfel încât asigurații, în cazul prescrierii pe substanță activa, să poată opta pentru acele produse pentru care casele de asigurări de sănătate decontează suma maximă, în funcție de procentul aferent listei de compensare, și pentru care contribuția personală a asiguratului este minimă.

 

PRESCRIEREA ȘI ELIBEAREA MEDICAMENTELOR COMPENSATE ȘI GRATUITE LA NIVELUL JUDEȚULUI HARGHITA

 

Numărul furnizorilor de medicamente cu și fără contribuție personală aflați în relație contractuală cu CAS Harghita, la data de 01.10.2021, este de 55 furnizori, ceea ce reprezintă în total 105 farmacii, din care 41 farmacii în mediul urban și 64 farmacii în mediul rural.

Lista farmaciilor aflate în relație contractuală cu CAS Harghita, respectiv detaliile privind programul de lucru, pot fi vizualizate pe site-ul instituției (http://www.casan.ro/cashr/page/lista-farmacii-in-contract.html ).

 

Situație privind eliberarea medicamentelor compensate și gratuite (2017 – 2021)

                                                                                                                                               

AN

NUMĂR PERSOANE

NUMĂR REȚETE

VALOARE COMPENSATĂ (lei)

2017

148,345

684,064

69,327,851

2018

151,145

702,171

76,906,765

2019

145,961

687,177

77,864,032

2020

133,368

626,346

89,069,426

2021 ian-sept

113,389

455,014

67,108,590

 

Totodată lista farmaciilor de gardă în luna curentă se poate verifica pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate Harghita (http://www.casan.ro/cashr/page/farmacii-de-garda-in-luna.html ) și este afișat la fiecare farmacie din județ. Farmaciile de gardă funcționează pe trei zone (Zona Miercurea Ciuc, Zona Odorheiu Secuisc și Zona Gheorgheni – Toplița) și  sunt la dispoziția persoanelor asigurate între orele 22ºº – 07ºº, pe perioada cât nu este deschisă o altă farmacie din localitate/zonă.

 

 

Director General

Ec. Duda Tihamér Attila