COMUNICAT

privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19

 

Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență nr. 34/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății

 

Începând cu data de 29 aprilie 2021 și până la data de 30 septembrie 2021, medicii de familie vor primi o sumă unică de 40 de lei pentru fiecare vaccinare completă în cabinetul propriu, indiferent dacă este făcută unui pacient de pe listele proprii sau nu, în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale în asistența medicală primară în termen de 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoarea a ordonanței de urgență.

 

Activitatea de vaccinare se realizează în cadrul cabinetelor medicale din asistența medicală primară de către medicii de familie cu liste proprii, inclusiv medicii de familie nouveniți într-o localitate, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale în asistența medicală primară și cuprinde: consultația medicală, administrarea vaccinului potrivit schemei complete de vaccinare (inocularea), raportarea și monitorizarea reacțiilor adverse postvaccinale.

 

Activitatea de vaccinare se realizează la cabinet, în cadrul programului de activitate prevăzut în contractul încheiat de medicii de familie pentru acordarea de servicii medicale în asistența medicală primară sau în afara acestuia. În situația în care este necesară prelungirea programului, numărul de ore suplimentare nu va influența programul în care medicul furnizează servicii medicale în asistența medicală primară în cadrul contractului cu casa de asigurări de sănătate.

 

Activitățile de vaccinare se acordă indiferent de statutul de asigurat al persoanei, fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate.

 

Casa de asigurări de sănătate decontrază administrarea vaccinului de către medicii de familie, aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, în cabinetele proprii, validate ca servicii de vaccinare în Registrul electronic național de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

 

Totodată, s-a mai stabilit că medicii de familie beneficiază tot de un tarif de 40 lei pe inoculare pentru vaccinarea propriu-zisă administrată persoanelor fără medic de familie sau persoanelor pentru care medicul de familie propriu nu poate face vaccinarea. Indiferent dacă e vorba de vaccinarea pacienților proprii sau a altor pacienți, tariful include consultația medicală, administrarea vaccinului, raportarea și monitorizarea reacțiilor adverse de după vaccinare.

 

Inițial, se stabilise că medicii de familie vor fi plătiți în funcție de câți pacienți de pe listele proprii urmează să se vaccineze, după cum urmează:

Pentru persoanele fără medic de familie sau pentru persoanele al căror medic de familie propriu nu asigură vaccinarea, medicii de familie urmau să fie plătiți cu 30 lei pe serviciu.


Până la urmă, însă, Guvernul s-a răzgândit și a stabilit acel tarif unic de 40 de lei pe inoculare, indiferent de situație.

 

Lista medicilor de familie aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Harghita care sunt implicați în activitatea de vaccinare anti COVID-19,  poate fi consultată pe site-ul instituției (http://www.cnas.ro/cashr/category/medici-de-familie.html).

 

 

DIRECTOR GENERAL

           Ec. Duda Tihamer Attila