COMUNICAT

 

privind cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)

 

Cardul european de asigurări sociale se sănătate este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale de urgență necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene, dar nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează în scopul obţinerii unui  tratament medical planificat. 

 

Pot beneficia de card european de asigurat toți cetățenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și fac dovada achitării la zi a contribuției. În situația în care persoana care a obținut un card nu îndeplinește toate condițiile în baza cărora s-a eliberat cardul pe toată perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuției de asigurări sociale de sănătate) și în această perioadă beneficiază de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru al Uniunii Europene, persoana în cauză va suporta contravaloarea acestor servicii.

 

Cardul european de asigurări sociale se sănătate se eliberează la cerere. Asiguratul va depune o cerere în scris,  la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află sau va transmite electronic prin mijloacele de comunicare alternative afișate pe site-ul instituției (http://cas.cnas.ro/cashr/post/type/local/comunicat-privind-relatiile-directe-cu-publicul-pe-perioada-starii-de-urgenta.html ).

 

Acest document se eliberează, pentru deplasări scurte (de maxim 12 luni) în afara granițelor României și este valabil numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene/Spațiul Economic European(SEE)[1]/Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționata de prezentarea acestuia.

 

Având în vedere volumul mare de solicitări, aceste cereri trebuie depuse din timp, pentru a obține cardul până la data când persoana intenționează să călătorească în străinătate.

 

Începând cu 1 ianuarie 2008, cardul este gratuit. Costul cardului european este suportat din FNUASS (Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate).

 

Cardul este valabil 2 ani[2] de la data eliberării. Cu maxim o luna înainte de expirarea lui, se poate solicita obținerea uni nou card.

 

Începând cu data de 13.03.2023 s-a reluat procesul de tipărire și distribuție a cardurilor europene. Acestea vor fi trimise asiguraților prin servicii poștale, la adresa înscrisă în cererea tip. Asigurații care în perioada 1 ianuarie 2023 – 27 februarie 2023 (perioadă în care nu au fost tipărite carduri europene) au primit Certificate provizorii de înlocuire a CEASS, vor primi prin intermediul firmei de curierat, carduri europene de asigurări de sănătate. Nu este necesară transmiterea unei noi cereri. Cardurile vor avea aceeași valabilitate ca și certificatele provizorii.

 

În caz de situații de urgență, când asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord  şi, din diferite motive, nu se mai află în posesia CEASS ( nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat sau cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situaţie similară), acesta trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis cardul şi să  solicite certificatul provizoriu de înlocuire al cardului european de asigurări sociale de sănătate. Casa de asigurări de sănătate îi va trimite certificatul la adresa menţionată în termen de 24 ore. Certificatul provizoriu de înlocuire (CIP) conferă  asiguratului aceleaşi drepturi ca şi CEASS.

 

Număr carduri europene de asigurări sociale de sănătate eliberate de CAS Harghita

 

Anul

Număr carduri

2021

5.939

2022

12.239

până la 21.03.2023

782

 

           

Numărul persoanlor asigurate la 31.12.2022  a fost 244.788.

 

 

 

DIRECTOR GENERAL

Ec. Duda Tihamer Attila

 

[1] SEE - UE, Islanda, Lichtenstein, Norvegia

[2] modificat în martie 2019