Date  de contact privind cardul național de asigurări sociale de sănătate:

AMBRUS MARTA tel 0266-310311 int 127, 0266-310260 int. 127

                                       email - cardsanatate@cashr.ro    

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate

Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006 extras privind reforma in domeniul sanatatii - actualizata
Emitent: Parlamentul
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 372 din 28 aprilie 2006
 
Text actualizat in baza actelor normative modificatoare 15.03.2019
 
 
TITLUL IX
    Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate
    CAP. I
    Dispozitii generale
    ART. 325
    Prezentul titlu stabileste principiile, cadrul general si procedurile privind elaborarea, implementarea si distribuirea in Romania a cardului european si a cardului national de asigurari sociale de sanatate, precum si responsabilitatile institutiilor publice implicate in acest proces.
 
    ART. 326
    In intelesul prezentului titlu, termenii si notiunile folosite au urmatoarea semnificatie:
    a) card european de asigurari sociale de sanatate, denumit in continuare card european - documentul care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE;
    b) card national de asigurari sociale de sanatate, denumit in continuare card national - documentul care dovedeste ca titularul acestuia este asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania;
    c) adeverinta de asigurat cu o valabilitate de 3 luni - documentul prin care se atesta calitatea de asigurat, cu o valabilitate de 3 luni de la data eliberarii, pentru persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta, primirea cardului national de asigurari sociale de sanatate, al carei model este stabilit prin ordin al presedintelui CNAS*);
----------
    *) A se vedea Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 98/2015 pentru aprobarea procedurii de eliberare, a modalitatii de suportare a cheltuielilor aferente producerii si distributiei cardului duplicat catre asigurat, precum si a modalitatii de acordare a serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale pana la eliberarea sau in cazul refuzului cardului national de asigurari sociale de sanatate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 207 din 30 martie 2015.
----------
 
    d) case de asigurari de sanatate - casele de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti;
    e) asigurat - persoana asigurata conform legislatiei in vigoare in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania;
    f) sedere temporara - deplasarea unei persoane in unul dintre statele membre ale UE pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioada de timp necesara deplasarii, dar nu mai mult de 6 luni.
 
 
    CAP. II
    Cardul european de asigurari sociale de sanatate
    ART. 327
    Cardul european contine urmatorul set obligatoriu de informatii vizibile:
    a) numele si prenumele asiguratului;
    b) codul numeric personal al asiguratului;
    c) data nasterii asiguratului;
    d) data expirarii cardului;
    e) codul Organizatiei Internationale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului;
    f) numarul de identificare si acronimul casei de asigurari de sanatate care emite cardul;
    g) numarul cardului.
 
 
    ART. 328
    (1) Cardul european se elibereaza asiguratului de catre casa de asigurari de sanatate la care acesta este asigurat. De la 1 ianuarie 2008 costul cardului european se suporta din fond.
    (2) Emiterea cardului european poate fi refuzata de casa de asigurari de sanatate numai in situatia in care persoana care il solicita nu face dovada calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.
(la 14-03-2016 Alin. (2) al art. 328 a fost modificat de pct. 7 al art. unic din ORDONANTA DE URGENTA nr. 5 din 10 martie 2016 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 189 din 14 martie 2016.)
 
    (3) Emiterea cardului european se face numai prin intermediul sistemului informatic unic national care gestioneaza aplicarea regulamentelor UE privind drepturile asiguratilor aflati in sedere temporara intr-un stat membru al UE.
    (4) Asiguratul care solicita inlocuirea cardului european in interiorul perioadei de valabilitate stabilite prin reglementarile UE va putea beneficia, contra cost, de un alt card a carui perioada de valabilitate nu va putea depasi perioada de valabilitate a cardului initial.
    (5) Datele solicitate de casele de asigurari de sanatate emitente ale cardului european, precum si de alte institutii care manipuleaza aceste informatii se supun legislatiei referitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal.
    (6) In cazul in care circumstante exceptionale impiedica eliberarea cardului european, casa de asigurari de sanatate va elibera un certificat inlocuitor provizoriu cu o perioada de valabilitate stabilita conform art. 330. Modelul certificatului provizoriu se aproba prin ordin al presedintelui CNAS**).
----------
    **) A se vedea Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 559/2006 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale cardului european de asigurari sociale de sanatate si pentru aprobarea modelului certificatului provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate, precum si a instructiunilor de completare si a modalitatilor de eliberare si utilizare ale acestuia, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 992 din 12 decembrie 2006, cu modificarile ulterioare.
----------
 
 
    ART. 329
    Cardul european se elibereaza numai in situatia deplasarii asiguratului pentru sedere temporara intr-un stat membru al UE. In cazul unor circumstante exceptionale, care impiedica punerea cardului la dispozitia persoanei asigurate, casa de asigurari de sanatate elibereaza certificatul provizoriu de inlocuire a cardului european. Cardul european si certificatul de inlocuire a acestuia deschid dreptul titularului la aceleasi servicii medicale.
 
    ART. 330
    Perioada de valabilitate a cardului european este de 2 ani de la data emiterii.
 
(la 14-03-2019 Articolul 330 din Capitolul II , Titlul IX  a fost modificat de Punctul 5, Articolul I din LEGEA nr. 45 din 8 martie 2019, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 192 din 11 martie 2019)
 
    ART. 331
    (1) Cardul european poate fi utilizat de catre asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania numai pe teritoriul statelor membre ale UE.
    (2) Pentru persoanele prevazute la alin. (1) cardul european nu produce efecte pe teritoriul Romaniei si nu creeaza nicio obligatie pentru furnizorii de servicii medicale din Romania.
 
    ART. 332
    (1) Furnizorii de servicii medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate au obligatia de a acorda asistenta medicala necesara titularilor cardului european emis de unul dintre statele membre ale UE, in perioada de valabilitate a cardului si in aceleasi conditii ca pentru persoanele asigurate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, urmand a evidentia si raporta distinct caselor de asigurari sociale de sanatate serviciile medicale acordate pentru aceasta categorie de persoane.
    (2) Casele de asigurari de sanatate au obligatia de a recunoaste cardurile emise de statele membre ale UE.
 
    ART. 333
    (1) Cardul european confera dreptul pentru asigurat de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE.
    (2) Cheltuielile ocazionate de asistenta medicala prevazuta la alin. (1) vor fi rambursate de casa de asigurari de sanatate emitenta a cardului, prin CNAS.
    (3) Asistenta medicala prevazuta la alin. (1) nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul sederii temporare.
    (4) Persoanele asigurate in unul dintre statele membre ale UE, posesoare ale unui card european, vor fi tratate in Romania in acelasi mod cu asiguratii romani.
    (5) In bugetul CNAS vor fi alocate sume distincte pentru operatiunile de rambursare prevazute la alin. (2).
 
    ART. 334
    Cardul european se emite individual pentru fiecare asigurat care il solicita.
 
    ART. 335
    Cardul european nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru al UE in vederea beneficierii de tratament medical.
 
    ART. 336
    Caracteristicile tehnice ale cardului european, precum si modalitatile de elaborare si implementare ale acestuia se aproba prin ordin al presedintelui CNAS***).
----------
    ***) A se vedea asteriscul de la art. 328.
----------
 
 
    CAP. III
    Cardul national de asigurari sociale de sanatate
    ART. 337
    (1)  Cardul national este un card electronic, distinct de cardul european, personal si netransmisibil.
(la 07-12-2017 Alineatul (1) din Articolul 337 , Capitolul III , Titlul IX  a fost modificat de Punctul 23, Articolul I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 88 din 29 noiembrie 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 974 din 07 decembrie 2017)
 
    (1^1) Retinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, tehnologii si dispozitive asistive a cardurilor nationale si/sau utilizarea de catre acestia fara drept, in scopul raportarii si validarii unor servicii medicale/medicamente/dispozitive medicale, tehnologii si dispozitive asistive, constituie infractiunea de fals privind identitatea, prevazuta la art. 327 din Codul penal, si se pedepseste conform prevederilor Codului penal.
 
(la 07-12-2017 Articolul 337  din  Capitolul III , Titlul IX  a fost completat de Punctul 24, Articolul I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 88 din 29 noiembrie 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 974 din 07 decembrie 2017)
 
    (2) Cardul national de asigurari sociale de sanatate se emite ca instrument in vederea dovedirii, prin intermediul Platformei informatice din asigurarile de sanatate, a calitatii de asigurat/neasigurat a persoanei, precum si ca instrument in procesul de validare a serviciilor medicale/medicamentelor/ dispozitivelor medicale, tehnologiilor si dispozitivelor asistive decontate din fond; realizarea si implementarea acestuia sunt un proiect de utilitate publica de interes national. Pentru persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta, primirea cardului national pentru dovedirea calitatii de asigurat, se emite adeverinta de asigurat, prevazuta la art. 326 lit. c).
 
(la 14-03-2016 Alin. (2) al art. 337 a fost modificat de pct. 9 al art. unic din ORDONANTA DE URGENTA nr. 5 din 10 martie 2016 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 189 din 14 martie 2016.)
    (3)  Prevederile privind acordarea serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale, tehnologiilor si dispozitivelor asistive prin utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate de catre furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, tehnologii si dispozitive asistive nu sunt aplicabile situatiilor persoanelor care executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv in unitatile penitenciare si nici persoanelor care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta privative de libertate.
 
(la 07-12-2017 Articolul 337  din  Capitolul III , Titlul IX  a fost completat de Punctul 25, Articolul I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 88 din 29 noiembrie 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 974 din 07 decembrie 2017)
 
 
    ART. 338
    (1) Informatiile minime care pot fi accesate de pe cardul national de asigurari sociale de sanatate sunt urmatoarele:
    a) numele, prenumele, precum si codul numeric personal ale asiguratului;
    b) codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate;
    c) numarul de identificare al cardului national.
 
    (2) Accesul personalului medical la informatiile inregistrate pe cardul national va fi stabilit prin Norme metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national prevazut in titlul IX "Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate" al prezentei legi.
    (3) In mediul de stocare al cardului national, in partitii diferite de cele in care sunt inscrise datele privind functionalitatea de card de sanatate, pot fi inscrise certificate digitale, asa cum sunt definite de Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata, in vederea utilizarii in relatia cu autoritati publice din Romania, utilizarea cardului in aceste cazuri fiind reglementata prin acte normative elaborate sau initiate de autoritatile in cauza.
    (4) Noile carti de identitate, eliberate incepand cu anul 2014, in mod etapizat, cu elemente de securitate adecvate, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind evidenta persoanelor, actele de identitate ale cetatenilor romani, precum si actele de rezidenta ale cetatenilor statelor membre ale UE si SEE rezidenti in Romania, aprobata cu modificari prin Legea nr. 235/2013, vor avea si functionalitatea de card national.
    (5) In momentul eliberarii catre un cetatean a unei carti de identitate prevazute la alin. (4), cardul national isi inceteaza valabilitatea.
 
    ART. 339
    (1) Cheltuielile necesare pentru producerea cardului national, respectiv a documentului propriu-zis prin care se atesta calitatea de asigurat se suporta din bugetul Ministerului Sanatatii.
    (2) Cheltuielile necesare pentru producerea solutiilor informatice pentru administrarea cardului national, precum si cheltuielile pentru distributia acestuia prin servicii postale se suporta de CNAS din bugetul fondului.
    (3) Pentru plata si distributia cardului national se incheie un contract de catre Ministerul Sanatatii si CNAS cu Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A. Modalitatea de plata a cardului national din bugetul Ministerului Sanatatii catre Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A., precum si mecanismul de distributie a cardului administrat de CNAS se stabilesc prin normele metodologice prevazute la art. 338 alin. (2).
    (4) Distributia cardurilor catre asigurati se realizeaza prin servicii postale, in conditiile prevazute in Normele metodologice prevazute la art. 338 alin. (2).
    (5) Cardurile care nu au ajuns la titularii acestora in conditiile alin. (4) se distribuie prin casele de asigurari de sanatate sau, dupa caz, prin medicii de familie, prin modalitatile si in conditiile stabilite in Normele metodologice prevazute la art. 338 alin. (2).
    (6) In situatia solicitarii de eliberare a unui card duplicat de catre asigurat, cu exceptia faptului in care aceasta se face din motive tehnice de functionare, cheltuielile aferente producerii si distributiei se suporta de catre asigurat.
    (7) Metodologia de eliberare a cardului duplicat prevazuta la alin. (6) se aproba prin ordin al presedintelui CNAS*).
----------
    *) A se vedea asteriscul de la art. 326.
----------
 
 
    ART. 340
    (1) Componenta informatica a cardului national este parte integranta a sistemului informatic unic integrat al asigurarilor sociale de sanatate.
    (2) Cardul national se elibereaza si se administreaza prin utilizarea serviciilor de operare si management al unei unitati specializate in acest scop. CNAS elibereaza si administreaza cardul national si are calitatea de operator de date cu caracter personal pentru datele mentionate.
    (3) Prelucrarea datelor cu caracter personal cuprinse in cardul national se face in conditiile Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, iar prin Normele metodologice mentionate la art. 338 alin. (2) va fi stabilita modalitatea de exercitare de catre persoana asigurata a dreptului de acces la datele cu caracter personal legate de starea de sanatate.
 
    ART. 341
    Cardul national poate fi utilizat numai pe teritoriul Romaniei.
 
    ART. 342
    (1) Furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, tehnologii si dispozitive asistive aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate, precum si titularii cardului national au obligatia de a solicita si, respectiv, de a prezenta acest document, la data acordarii asistentei medicale, in conditiile prevazute de contractul-cadru si de normele metodologice de aplicare a acestui contract.
    (2) Alte obligatii ale furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, tehnologii si dispozitive asistive privind implementarea sistemului cardului national se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a dispozitiilor din cuprinsul prezentului capitol.
 
    ART. 343
    (1) Cardul national se emite individual pentru fiecare asigurat cu varsta de peste 18 ani, asa cum este reglementat la art. 222 alin. (1), art. 224 si 228.
    (2) Asiguratii cu varsta de pana la 18 ani beneficiaza de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, tehnologii si dispozitive asistive decontate din bugetul fondului in baza documentelor care atesta ca se incadreaza in categoria de asigurati, prevazuta la art. 224 alin. (1) lit. a).
    (3) Persoanele asigurate prevazute la alin. (1) au obligatia prezentarii cardului national sau, dupa caz, a adeverintei de asigurat cu o valabilitate de 3 luni, in vederea acordarii serviciilor medicale de catre furnizorii aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate. Neprezentarea cardului national sau a adeverintei de asigurat cu o valabilitate de 3 luni conduce la acordarea acestor servicii numai contra cost, cu exceptia serviciilor prevazute la art. 232.
 
    ART. 344
    Caracteristicile tehnice ale cardului national, precum si modalitatile de elaborare si implementare ale acestuia se aproba prin ordin al presedintelui CNAS**).
----------
    **) A se vedea Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 753/2010 pentru aprobarea caracteristicilor tehnice ale cardului national de asigurari sociale de sanatate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 693 din 15 octombrie 2010.
----------
 
 
    ART. 345
    In bugetul fondului vor fi prevazute sume pentru cardul national, in conformitate cu dispozitiile art. 339.
 
    ART. 346
    (1) Producerea cardului national se realizeaza de catre Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A., care poate primi in acest scop sume in avans din bugetul Ministerului Sanatatii de 30%, precum si plati partiale, cu retinerea avansului aferent, din fondurile alocate anual pentru producerea cardului national, pentru cardurile nationale produse, inainte de a fi personalizate cu datele asiguratilor.
    (2) Prin exceptie de la prevederile art. 52 alin. (10) din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Sanatatii nu va percepe dobanzi si penalitati de intarziere sau majorari de intarziere la sumele reprezentand plati in avans acordate conform alin. (1).
    (3) Diferenta de plata, pana la valoarea integrala a cardurilor nationale, se realizeaza dupa receptia cardurilor nationale personalizate cu datele asiguratilor.
    (4) Personalizarea cardului national se realizeaza de catre Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice din cadrul Directiei Generale de Pasapoarte, structura componenta a Ministerului Afacerilor Interne.
    (5) Echipamentele si aplicatiile de personalizare necesare potrivit alin. (3), precum si serviciile pentru functionarea neintrerupta a acestora se asigura de catre Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A. si de catre CNAS.