Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS)
I. Cardul European
Documentele necesare eliberării Cardului European de Asigurări de Sănătate
a) cerere tip în format pdf și cerere tip în format editabil
b) copie act de identitate
c) documente justificative privind calitatea de asigurat după cum urmează:
- Salariati:
- adeverinta de salariat
- Lucratori independenti / persoane fara venit ce platesc C.A.S.S.:
- dovada ca au depus Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
- Pensionari:
- talon pensie
- Copii 0-18 ani:
- copia Certificatului de naștere
- Tineri 18-26 ani, elevi, studenti sau ucenici care nu realizeaza venituri din munca:
- document valabil din care sa rezulte ca au calitatea de elev/student, avizat de institutia de invatamant.
- Sot, sotie, parinti, care nu obtin venituri, aflati in intretinerea unei persoane asigurate (coasigurati):
- copie act identitate al persoanei asigurate (inclusiv dovada calitatii de asigurat)
- act identitate persoana coasigurata
- copia actului de rudenie cu persoana asigurata (copie certificat de nastere sau de casatorie, dupa caz)
- Pentru alte categorii de asigurați (șomaj, handicap, ajutor social, PNS, protecția copilului, indemnizașie creștere copil etc ) – documente justificative din care să reiasă menținerea calitatății de asigurat.
Pentru ce servicii medicale folosim Cardul European?
- cardul deschide dreptul titularului la servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasării într-un stat membru al UE/ SEE și Elveția.
- serviciile medicale acordate nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare în statul membru al UE/ SEE și Elveția.
- serviciile medicale se acordă în conformitate cu legislaţia statului membru al UE/ SEE și Elveția în care se deplasează titularul cardului.
- cardul nu acoperă situaţia în care deplasarea persoanei asigurate are drept scop beneficierea de tratament medical.
Cum obținem Cardul European?
- în vederea eliberării Cardului, persoana asigurată va depune la Casa de Asigurări de Sănătate la care este luat în evidență - fizic sau online cererea tip și documente care să ateste calitatea de asigurat;
- Casa Județeană de Asigurări de Sănătate verifică dacă solicitantul deține calitatea de asigurat;
- cardul se eliberează gratuit; astfel, în situația în care cererea este aprobată, costurile tipăririi sunt suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
- documentele necesare emiterii Cardului European pot fi depuse fizic la sediul CAS Bihor – Municipiul Oradea, Calea Borșului nr.5 sau prin email, către acorduri_ue@casbh.rdsor.ro (cu atașarea documentelor fotografiate în clar sau scanate);
- cardul se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare de la data depunerii documentelor și va fi distribuit de către Poșta Română la adresa înscrisă pe cerere.
Unde folosim Cardul European?
- se eliberează asiguratului numai în situația deplasării acestuia pentru ședere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene
- poate fi utilizat de către asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul Uniunii Europene
- prin ședere temporară se înțelege deplasarea unei persoane în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp de cel mult 6 luni.
- Cardul European nu poate fi utilizat pe teritoriul României.
Ce este Cardul European?
- este documentul care conferă titularului dreptul de a beneficia de asistența medicală necesară în cursul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene.
- perioada de valabilitate a Cardului European este de 2 ani de la data emiterii.
Ce se întâmplă dacă deținătorul cardului nu își plătește contribuția CASS?
- în situaţia în care persoana care a obţinut un card nu îndeplineşte toate condiţiile în baza cărora s-a eliberat cardul pe toată perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) şi în această perioadă beneficiază de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru al Uniunii Europene/SEE și Elveția, persoana în cauză va suporta contravaloarea acestor servicii.
- în această situaţie, casa de asigurări de sănătate emitentă a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii instituţiei din statul membru care a acordat serviciile şi ulterior va recupera contravaloarea acestora de la persoana în cauză.
II. Certificatul provizoriu de înlocuire a Cardului European
În ce condiții se eliberează certificatul provizoriu?
Acest certificate se eliberează de Casa de Asigurări de Sănătate în următoarele situații:
a) în cazul în care persoana asigurată se află în şedere temporară într-un stat membru al UE/ SEE și Elveția şi nu poate prezenta cardul deoarece nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, i-a fost furat sau cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situaţie similară.
În această situaţie certificatul poate fi solicitat de:
1) instituţia locului de şedere temporară (prin formularul E107) din statul membru al UE/ SEE și Elveția pe teritoriul căruia persoana asigurată are nevoie de asistenţă medicală ce a devenit necesară în timpul deplasării sale;
2) persoana care se află pe teritoriul unui stat membru UE/ SEE și Elveția şi are nevoie de asistenţa medicală ce a devenit necesară pe timpul deplasării sale. În acest caz certificatul se solicită prin intermediul unei cereri scrise adresate casei de asigurări de sănătate unde este luată în evidenţă persoana asigurată.
Cererea se poate transmite prin poştă, fax (0259.416.017) sau e-mail ( acorduri_ue@casbh.rdsor.ro );
b) în situaţia în care circumstanţe excepţionale împiedică casa de asigurări de sănătate să pună cardul la dispoziţia persoanei asigurate;
c) dacă există situaţii de urgenţă care ar face necesară eliberarea cardului în mai puţin de 7 zile lucrătoare.
În cât timp se elibereazăcertificatul provizoriu?
- în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii la casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată.
- pentru situaţiile prevăzute la lit. a) şi c), certificatul se eliberează în termen de 24 de ore de la data înregistrării cererii la casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată.
- certificatul se transmite în regim de urgenţă de casa de asigurări de sănătate emitentă, în România sau în statul membru al UE/ SEE și Elveția, la adresa indicată de persoana asigurată, prin poştă, fax (0259.416.017) sau e-mail ( acorduri_ue@casbh.rdsor.ro );
- pentru situaţiile prevăzute la lit. b), certificatul se eliberează în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii la casa de asigurări de sănătate; în acest caz, certificatul se poate elibera persoanei solicitante sau poate fi transmis acesteia prin poştă.
III. Cardul European duplicat
Ce este Cardul European duplicat?
- Cardul duplicat se eliberează la cererea persoanei asigurate, în următoarele condiţii:
- pierderea, furtul sau deteriorarea cardului european emis iniţial
- modificarea datelor personale de identificare ulterior datei de emitere a cardului european emis iniţial
- alte situaţii justificate
- asiguratul care solicită înlocuirea cardului european de asigurări sociale de sănătate va putea beneficia, contra cost, de un card european duplicat, a cărui perioadă de valabilitate nu va putea depăşi perioada de valabilitate a cardului iniţial.
În cât timp se emite Cardul European duplicat?
- emiterea se face în termen de şapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic naţional.
Documente necesare emiterii Cardului European duplicat:
- pe lângă cererea tip, completată şi semnată de asigurat, acesta trebuie să mai depună la Casa de Asigurări de Sănătate următoarele documente:
- copia actului de identitate
- dovada plăţii contravalorii cardului european duplicat şi a distribuţiei acesteia – 8,78 lei/card.
Plata se poate realiza în numerar sau cu cardul bancar la sediul C.A.S. Bihor sau prin virament bancar în contul nr. RO07TREZ0765005XXX000120 deschis la Trezoreria Oradea.