Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

CNAS reaminteste asiguratilor ca incepand cu data de 1 octombrie 2006 medicatia orala pentru diabetul zaharat de tip 2 se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis aflate in relatii contractuale cu casele teritoriale de asigurari de sanatate, in conformitate cu Ordinul comun MS/CNAS nr. 1061/425/2006.

Ca urmare a negocierilor avute de catre CNAS cu principalii producatori, importatori si distribuitori de medicamente antidiabetice orale, diferenta dintre pretul de referinta al antidiabeticelor orale incluse in vechiul program de sanatate, derulat pana la 1 octombrie a.c., si pretul de vanzare in farmacii va fi acoperita de catre acestia. Astfel, bolnavii au acces fara plata la toate cele 34 medicamente care erau gratuite pana la 1 octombrie. In plus fata de vechiul program de diabet, acum diabeticii pot beneficia tot fara plata si de un numar de alte 15 antidiabetice orale. Pentru un numar de alte 38 de antidiabetice orale, care pana la 1 octombrie puteau fi achizitionate din farmacii numai cu plata integrala, se asigura compensarea 100% la pretul de referinta. Spre exemplu, pentru unul din aceste medicamente asiguratul plateste acum 1,8 RON, fata de 15,81 RON pana la 1 octombrie, iar pentru un alt medicament 9,6 RON fata de 29,28 RON. Toate aceste medicamente au insa si echivalente gratuite. Lista completa a antidiabeticelor orale se gaseste la adresa de web www.cnas.ro.

Precizam ca farmaciile care elibereaza antidiabetice orale nu au plafoane financiare pentru acest tip de medicamente, fondurile fiind asigurate printr-un program special al Ministerului Sanatatii Publice. Prin urmare, refuzul eliberarii antidiabeticelor orale de catre farmacisti, pe motivul epuizarii plafonului este in afara cadrului legal. Pacientii care se confrunta cu astfel de situatii sunt rugati sa le semnaleze de indata la numerele gratuite de telverde ale caselor teritoriale respective de asigurari de sanatate.