Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate isi propune ca unul din principalele sale obiective pentru anul viitor sa fie imbunatatirea serviciilor medicale acordate asiguratilor de catre furnizorii aflati in relatii contractuale cu CNAS.

In conditiile in care de la an la an finantarile din domeniul sanitar au crescut substantial, ajungandu-se practic la triplarea veniturilor si cheltuielilor Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate in decurs de doar sase ani, CNAS nu intelege sa mai accepte ca unii furnizori de servicii medicale sa aiba ca vesnica justificare pentru calitatea indoielnica a prestatiilor oferite asiguratilor, insuficienta fondurilor acordate de institutia noastra. Chiar daca este constienta ca finantarea domeniului sanitar se situeaza inca departe de nivelul din alte state cu o economie mult mai puternica, Casa Nationala de Asigurari considera ca este timpul ca saltul enorm facut in doar cativa ani in materie de cheltuieli sa se reflecte in imbunatatirea pe masura a serviciilor oferite asiguratilor de furnizorii platiti din contributiile lor. Pasi in acest sens au fost facuti inca din anul in curs, prin dezvoltarea indicatorilor de calitate a serviciilor medicale. Cresterea procentului de finantare a serviciilor medicale spitalicesti pe baza de performanta, in cadrul sistemului DRG, si diminuarea ponderii finantarii pe baza bugetului istoric, sunt exemple in acest sens.

Sporirea standardelor de calitate a serviciilor medicale va fi sustinuta, pe de alta parte, anul viitor, si de cresterea cu aproape 20% a finantarilor totale acordate de CNAS, fata de acest an. Astfel, atat veniturile cat si cheltuielile CNAS se vor apropia de 12 miliarde RON (cca. 3,5 mld. Euro). Majorari peste medie a finantarilor sunt propuse in proiectul legii bugetului pe anul viitor, pentru asistenta medicala primara si cea de specialitate din ambulator (aproximativ 50% in ambele cazuri), dar si pentru dispozitivele protetice medicale. CNAS spera ca prin acordarea unei atentii sporite medicinei primare, sa creasca numarul asiguratilor ale caror boli sunt depistate si tratate in stadii incipiente, cu efecte benefice atat asupra pacientilor cat si a sistemului de asigurari, confruntat cu un numar enorm de internari in spital.

Tot in scopul unei mai bune supravegheri medicale a populatiei, prin proiectul contractului-cadru de acordare a asistentei medicale pe anul 2007 CNAS propune finantarea medicilor de familie pentru un set minimal de servicii ce vor fi acordate neasiguratilor. Pana acum, cei care nu mai apareau in evidentele CNAS ca asigurati erau scosi si din evidentele medicilor de familie, ceea ce crea riscul transmiterii necontrolate a unor boli. In acelasi proiect mai sunt introduse o serie de noi servicii medicale oferite asiguratilor, fara insa ca lista serviciilor medicale de baza sa sufere modificari radicale.

Printre prioritatile CNAS pe anul viitor se mai numara punerea in practica a proiectului cardului european de asigurat EHIC, pregatirea lansarii sistemului informatic unic integrat SIUI, pregatirea proiectului de introducere a cardului national de asigurat, semnarea contractelor cu asiguratii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006, precum si trecerea la finantarea spitalelor exclusiv pe baza performantelor, in cadrul sistemului de plata pe caz rezolvat DRG.

O parte a prioritatilor CNAS pe anul viitor vine in continuarea activitatii desfasurate in acest an. Astfel, in anul care se incheie Casa de Asigurari a schimbat major sistemul de alocare a fondurilor pentru farmacii, si a operat corectii importante ale disparitatilor de finantare care existau intre un judet si altul. Tot in acest an, CNAS a participat activ la reducerea datoriilor restante din sistemul sanitar si a introdus o serie de noi reglementari vizand disciplinarea actorilor din domeniu. Printre masurile luate de CNAS in acest an in sprijinul asiguratilor se mai numara introducerea negocierii adaosului comercial la medicamentele folosite in tratamentul a 11 boli cronice, ceea ce a permis o scadere medie a preturilor acestora cu 14 % si cresterea proportionala a accesului pacientilor la medicatia prescrisa.

Amanunte despre subiectele si proiectele descrise mai sus pot fi aflate de pe site-ul de Internet al institutiei www.cnas.ro.