Operator de date cu caracter personal – Notificare ANSPDCP Nr. 48

CNAS a negociat la nivel national cu o serie de producatori si importatori de medicamente antidiabetice orale acoperirea, de catre acestia, a diferentei dintre pretul de referinta si cel de vanzare a produselor farmaceutice respective. În acest fel, incepand cu 1 octombrie 2006, bolnavii vor putea avea acces fara plata atat la medicamentele gratuite din vechiul program national de diabet, cat si la o serie de echivalente ale acestora.

Reamintim ca in urma schimbarilor recent operate in programul national de diabet, de la 1 octombrie a.c. bolnavii care necesita tratamente antidiabetice orale vor putea sa-si obtina medicamentele necesare din toate farmaciile cu circuit deschis aflate in relatii contractuale cu casele teritoriale de asigurari de sanatate. Doar bolnavii insulino-dependenti, care reprezinta o cincime din totalul celor 380.000 de suferinzi de diabet, isi vor obtine tratamentul exclusiv din farmaciile cu circuit inchis, acest medicament avand un regim special.

Pentru a face posibila eliberarea medicamentelor antidiabetice orale prin farmaciile cu circuit deschis, au fost modificate normele de aplicare a Contractului-Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in scopul stabilirii modalitatilor de incheiere de acte aditionale cu toate farmaciile aflate in relatii contractuale cu casele teritoriale de asigurari de sanatate. Modificarile prevad si obligatia farmaciilor de a pune la dispozitia pacientilor bolnavi de diabet lista medicamentelor antidiabetice orale, cuprinzand pretul de obtinere a acestor produse. Atentionam asiguratii sa anunte imediat casa teritoriala de asigurari de sanatate daca nu li se permite accesul la lista amintita, sau daca li se cer bani pentru eliberarea unui medicament antidiabetic pe care il foloseau gratuit pana acum.

Textul Ordinului comun al MSP si CNAS de modificare a normelor de aplicare a contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate (nr. 1181/460/2006), aflat in curs de publicare in Monitorul Oficial, poate fi consultat pe site-ul de Internet al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, www.cnas.ro. La aceeasi adresa de web va putea fi consultata, incepand cu data de 27.09.2006, si lista medicamentelor antidiabetice orale, cuprinzand preturile acestora, precum si partea din pret pe care trebuie sa o suporte pacientul.