Vă informăm că a fost publicată O.U.G. nr. 15/ 2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. Astfel, cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de asigurarea:

- asistenței medicale primară și tratament corespunzător, asistenței medicale de urgență, precum și asistenței medicale și tratamentului gratuit în cazurile de boli acute sau cronice care le pun viața în pericol iminent, prin sistemul național de asistență medicală;

- dreptului de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică ce au drept scop prevenirea, supravegherea și controlul bolilor transmisibile, în situațiile de risc epidemiologic.

Aceste persoane beneficiază de aceleași servicii medicale ca asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile cuprinse în programele naționale de sănătate curative.

Documentul care se prezintă la furnizorii de servicii medicale, materiale sanitare, medicamente şi dispozitive medicale, şi pe baza căruia se acordă asistenţă medicală, este documentul de trecere a frontierei de stat, valabil, acceptat de statul român, prevăzut în Anexa din Ordinul ministrului afacerilor externe nr.1124/2015.

 Pentru serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele, dispozitivele medicale acordate persoanelor beneficiare ale OUG nr.15/2022,  furnizorii întocmesc evidențe distincte.