Anunţ important! 

În atenţia furnizorilor de servicii medicale privind specificaţii tehnice valabile începând cu data de 01.04.2021/ Modificări pentru aplicaţii eliberare medicamente compensate şi gratuite valabile cu 01.04.2021

 

Aplicabilitate începând cu data de  01 APRILIE 2021!

Urmare a modificărilor legislative privind eliberarea către asiguraţi a medicamentelor din prescripţiile medicale, indiferent dacă medicul care a emis prescripţia medicală se află sau nu în relaţie contractuală cu aceeaşi casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală farmacia, reţetele se vor elibera către asiguraţi.

Excepţia de la regulă va fi pentru reţetele de tip Cost Volum Rezultat. Reţetele de acest tip se vor elibera în aceeaşi CAS în care au fost prescrise.

Specificaţii tehnice!

Schemele de validare – nu au modificari.

Atat in sistemul PIAS cat si in aplicatiile DSK, se va considera pentru orice entitate de reteta, CAS-Prescriere, ca fiind substringul obtinut din seria retetei, astfel:

If length(prescriptions.serialCode) = 5 then

casPrescriere = substr(prescriptions.serialCode, 2, 1)      -- B,  <InsuranceHouses.code>=CAS-B

if length(serialCode) = 6 then

                casPrescriere = substr(prescriptions.serialCode, 2, 2)

                if casPrescriere = AO                                                                      -- AO,  <InsuranceHouses.code>=AOPSNAJ

                else casPrescriere = identificatorul de cod judet                                -- XX,  <InsuranceHouses.code> = CAS-XX

Asadar implementarea are loc in sistem fara a fi necesara suplimentarea si transmiterea parametrilor de identificare reteta.

Distinctia intre CAS-Eliberare si CAS-Prescriere, se face in interiorul fiecarei aplicatii, SIPE sau DSK.

Se vor exporta ca si in present, elementele aferente contractelor medicilor prescriptori: < Physicians> si < PhysicianSpecialities>

-           In aplicatiile DSK-Eliberare pentru:

o          < prescriptions.physicianStencil> si < Physician.stencil>

Nu se mai face validarea medicului prescriptor de pe reteta eliberata, cu medicii prescriptori din Fisierul de export nomenclatoare.

-           In SIPE/SIUI pentru:

o          CAS-Eliberare <request.insuranceHouse> si casPrescriere.

Nu se mai face validarea intre CAS eliberare din cererea catre SIPE si CAS prescriere reteta.

Exceptia de la regula va fi pentru retetele de tip < prescriptions.prescriptionType>=ER (Cost Volum Rezultat). Retetele ER se vor elibera in aceeasi CAS in care au fost prescrise.