Art. 141 din anexa nr. 2 la HG 400 / 2014 precizează următoarele :

În relaţiile contractuale cu casele de asigurări de sănătate , furnizorii de medicamente evaluaţi au următoarele obligaţii:

a) să aprovizioneze continuu cu medicamentele corespunzătoare DCI-urilor prevăzute în listă, cu prioritate cu medicamentele al căror preţ pe unitatea terapeutică este mai mic sau egal cu preţul de referinţă - pentru medicamentele din sublistele A,B şi C - secţiunile C1 şi C3

b) să elibereze mediamentele din sublistele A,B şi C - secţiunile C1 şi C3, ale căror preţuri pe unitatea terapeutică sunt mai mici sau egale cu preţul de referinţă, cu excepţia cazurilor în care medicul prescrie medicamentele pe denumire comercială sau la cererea asiguratului. În cazul în care medicamentele eliberate au preţ pe unitatea terapeutică mai mare decât preţul de referinţă, farmacia trebuie să obţină acordul informat şi în scris al asiguratului / primitorului pe prescripţie - componenta eliberare. În cazul în care medicamentele eliberate în cadrul aceleaşi DCi au preţul de vânzare cu amănuntul mai mare decât preţul de referinţă, farmacia trebuie să obţină acordul informat şi în scris al asiguratului / primitorului pe prescripţie - componenta eliberare.

 

La nivelul Ministerului Sănătăţii au fost prezentate multiple sesizări ale persoanelor asigurate, potrivit cărora reglementările art. 141 lit a) şi b) din anexa 2 la HG 400/2014 nu sunt respectate de către furnizorii de medicamente aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Furnizorii de medicamente trebuie să respecte toate obligaţiile contractuale asumate prin contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate, inclusiv a celor prevăzute la art. 141 lit. a) şi b) din Anexa 2 la HG 400 / 2014, în caz contrar urmând a fi dispuse măsurile prevăzute de reglementările legale în vigoare, măsuri ce pot merge până la rezilierea contractului de furnizare de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu.