Vă aducem la cunoștință prevederile Ordinului CNAS nr. 127/ 02. 03. 2022 pentru modificarea și completarea Ordinului CNAS nr. 1549/ 2018 privind aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative privind stabilirea calității de asigurat.

 

     Potrivit actului normativ menționat, cetățenii străini și apatrizii aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România și nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/ 2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de servicii medicale, de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și serviciile cuprinse în programele naționale de sănătate curative, care se acordă de către furnizori pe baza documentului de trecere a frontierei de stat, valabil, acceptat de statul român, cuprins în Lista documentelor de trecere a frontierei de stat acceptate de statul român, prevăzute în anexa din Ordinul MAE nr. 1124/ 2015 privind lista documentelor de trecere a frontiereri de stat acceptate de statul român, cu modificările și completările ulterioare, din care să rezulte că persoana se încadrează în categoria cetățenilor ucrainieni sau, după caz, a cetățenilor străini sau apatrizi care provin din zona conflictului armat din Ucraina.

 

     O copie a documentului prevăzut mai sus se păstrează la funizor și se transmite de către acesta la CAS Neamț, prin mijloace de comunicare electronică, asumat prin semnătură electronică extinsă calificată, la adresa de e-mail cetateni.straini.zona.conflict@casnt.ro, în intervalul orar 08.00 – 20.00, de luni până duminică.

 

     Vă rugăm să aveți în vedere transmiterea electronică a documentului menționat mai sus, în regim de urgență, astfel încât să poată fi prelucrat la nivelul CAS Neamț, iar până la finalul consultației/ serviciului medical să primiți numărul unic de identificare pentru inregistrarea in SIUI.

 

     Evidența la nivelul CAS Neamț a cetățenilor straini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care intră în România și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr.122/ 2006 privind azilul în România, se realizează pe baza numărului unic de identificare care se atribuie în baza documentelor prevăzute mai sus, prin SIUI, cu asigurarea garanțiilor corespunzătoate drepturilor și libertăților persoanelor ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate.