În Monitorul Oficial al României nr. 848/ 2021 și 848 bis/ 2021 a fost publicat Ordinul comun al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și al Ministerului Sănătății nr. 1151/ 1752/ 2021 pentru aprobarea cadrului general privind examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor.
     
     Potrivit reglementărilor actului normativ sus menționat:
     - examinarea medicală și psihologică este obligatorie pentru funcții cu atribuții în siguranța transporturilor;
     - examinarea medicală și psihologică a personalului cu atribuții în siguranța transporturilor se asigură de către unitățile specializate medicale și/ sau psihologice, publice sau private, agreate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru a examina personalul cu atribuții în siguranța transporturilor. Unitățile specializate medicale și/ sau psihologice trebuie să dețină certificat de agreare emis de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
     Unul dintre documentele pe baza căruia se obține certificatul de agreare de către unitatea medicală/ psihologică este componența comisiei medicale ce trebuie însoțită și de declarația pe proprie răspundere a medicilor privind programul de activitate, vizată de CAS Neamț. Avizul CAS Neamț se acordă numai pentru programul în cadrul căruia medicul își desfășoară activitatea în relație contractuală cu CAS Neamț.
     - comisiile medicale și/ sau psihologice în siguranțșa transporturilor sunt organizate și funcționează în cadrul ambulatoriilor de specialitate/ integrate din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii precum și în cadrul unităților specializate medicale și/ sau psihologice agreate de către acesta și care au ca atribuție eliberarea avizelor de aptitudine medicală și/sau psihologică în urma examinărilor de specialitate pentru personalul cu atribuții în siguranța transporturilor.
     În cazul în care unul dintre membrii comisiei medicale este indisponibil, reprezentantul legal al furnziorului de servicii medicale în care funcționează comisia medicală va solicita în scris Direcției Medicale din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii aprobarea pentru înlocuirea acestuia, prezentând în acest scop următoarele documente:
     - contractul individual de muncă cu minim 17, 5 ore/ săptămână, însoțit de un extras tip REV/SAL/.REGES;
     - certificatul de membru eliberat de Colegiul Medicilor din România, vizat la zi;
     - declarația pe proprie răspundere a medicului privind programul de activitate, vizată de CAS Neamț.