În Monitorul Oficial al României nr. 913/ 23. 09. 2021 a fost publicat Ordinul comun MS/ CNAS nr. 1909/ 856/ 2021 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.092/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Vă aducem la cunoștință principalele modificări conținute de acest act normativ:

1. La anexa nr. 1, după codul de indemnizaţie 15 „Risc maternal“ se introduce un nou cod de indemnizaţie, codul 16, cu următorul cuprins:

"16 Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%"

2. În anexa nr. 2, la articolul 9, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"ART. 9

(1) Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverinţei de la plătitor, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale, a unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, prevăzute la art. 18 alin. (5) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificările şi completările ulterioare, a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevăzute în lista aprobată prin hotărâre a Guvernului, a bolilor infectocontagioase pentru care se instituie măsura izolării, stabilite prin hotărâre a Guvernului, precum şi în cazul carantinei."

3. În anexa nr. 2, la articolul 11, punctul 6, prima teză se modifică şi va avea următorul cuprins:

"6. Cod indemnizaţie: pentru codul de diagnostic care a determinat eliberarea certificatului de concediu medical se va înscrie codul corespunzător al indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate/codul corespunzător al indemnizaţiei de asigurare la accidente de muncă şi boli profesionale (1-16), în cifre şi litere, conform specificaţiilor de pe versoul certificatului de concediu medical."

Formularele de certificate de concediu medical în formatul în vigoare până la data intrării în vigoare a ordinului mai sus menționat se utilizează până la epuizarea stocului existent, dar nu mai târziu de 31.12.2021.

Pe formularele care se eliberează până la data de 31.12.2021 inclusiv, pe codul de indemnizaţie 16, medicul curant va înscrie în rubrica „Observaţii“ „Cod indemnizaţie 16 - Unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare ..... 100%“, utilizând semnătura şi parafa.