Adoptată la New York pe 31 octombrie 2003, semnată de România la data de 9 decembrie 2003 la Merida şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. Astfel, România se alătură celorlalte state în prevenirea şi combaterea corupţiei, având în vedere că aceasta are un impact major asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.
           

             Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi ameninţând capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi.

             Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte.1

             Hotărârea de Guvern nr. 583/2016 a aprobat Strategia naţională anticorupţie (SNA) pe perioada 2016-2020, păstrând premisa asumării de către toate instituţiile şi autorităţile publice, a următoarelor valori fundamentale:

             - voinţa politică - toate cele trei puteri în stat, respectiv puterea executivă, judecătorească şi cea legislativă, înţeleg importanţa unei societăţi lipsite de corupţie şi vor conlucra pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor prevăzute de prezenta strategie ;
             - integritatea - reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice au obligaţia de a declara orice interese personale care pot veni în contradicţie cu exercitarea obiectivă a atribuţiilor de serviciu ;
             - prioritatea interesului public - reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice au datoria de a considera interesul public mai presus de orice alt interes în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ;
             - transparenţa - reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice vor asigura accesul neîngrădit la informaţiile de interes public, transparenţa procesului decizional şi consultarea societăţii civile în cadrul acestui proces.

            Cu respectarea prevederilor instituite de Strategia națională anticorupție 2016-2020, la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Neamț a fost aprobat și dezvoltat un Plan de integritate pentru implementarea Strategiei naționale anticorupție 2016-2020, urmărindu-se creșterea gradului de implementare a măsurilor anticorupție, prin monitorizarea și evaluarea periodică a modului de îndeplinire a măsurilor prevăzute în respectivul Plan de integritate și prin actualizarea periodică a acestuia în funcție de noile riscuri identificate în desfășurarea activității specifice.

             Conducerea și colectivul Casei de Asigurări de Sănătate Neamț dezaprobă ferm desfășurarea în cadrul instituției a oricăror activități sau practici imorale, ilicite sau ilegale, pe care le combat prin toate mijloacele legale instituite prin legislația specifică în vigoare.

              Întrucât corupția privește întreaga societate, ne privește pe noi toți, reamintim tuturor persoanelor interesate faptul că, pentru sesizări privind săvârșirea unor fapte de corupție de către funcționarii instituțiilor sau autotităților publice, cetățenii pot apela linia Call Center anticorupție 0800.806.806 a Direcției Generale Anticorupție, apel gratuit din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă.