Având în vedere adresa Judecătoriei Bicaz emisă în data de 29.05.2024 într-un dosar civil ce se judecă pe rolul acestei instanțe judecătorești, prin care ni s-a solicitat să precizăm dacă raportul medical și raportul psihologic care se întocmesc conform Legii nr. 140 / 2022 pentru persoanele a căror ocrotire se solicită, se pot deconta din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate și pot fi efectuate de către furnizorii de servicii medicale aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, vă atenționăm cu privire la următoarele aspecte:

Potrivit prevederilor Legii nr. 140 / 2022 privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale și modificarea și completarea unor acte normative, precum și prevederilor Ordinului Ministerului Sănătății nr. 3423 / 2022 privind aprobarea metodologiei și a raportului de evaluare medicală și psihologică a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale în contextul dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire, magistrații pot solicita, în circumstanțele sus-menționate, efectuarea unei evaluări medicale și a uneia psihologice a persoanei a cărei ocrotire se solicită în cadrul procesului civil, evaluare finalizată cu întocmirea unui raport care cuprinde ”referiri la natura şi gradul de severitate al afecţiunii psihice şi la evoluţia previzibilă a acesteia, la amploarea nevoilor sale şi la celelalte circumstanţe în care se găseşte, precum şi menţiuni privind necesitatea şi oportunitatea instituirii unei măsuri de ocrotire.”

Conform dispozițiilor art. 189 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 521 / 2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum și cele ale art. 6 din Anexa nr.1 și art.8 din Anexa nr.2 la Ordinul Ministerului Sănătății nr. 3423 / 2022, ”Furnizorii de servicii medicale aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate medicale nu încasează sume pentru documentele necesare evaluării și reevaluării medicale și psihologice în vederea încadrării în grad de handicap, precum și în contextual dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire eliberate potrivit domeniului de competență, în urma serviciilor acordate.

Prin urmare, având în vedere dispozițiile legale sus-menționate, vă atenționăm cu privire la faptul că emiterea documentelor medicale urmare a consultației medicale proprii, inclusiv a Raportului de evaluare medicală şi cel de evaluare psihologică a persoanelor a căror ocrotire se solicită, se încadrează în activitățile de suport care se decontează din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, context în care aveți obligația legală și contractuală să nu solicitați de la pacienți sau aparținătorii acestora sume suplimentare pentru emiterea respectivelor documente.