Vă aducem la cunoștință faptul că în Monitorul Oficial al României nr.662 din 19.07.2023 a fost publicat Ordinul Ministerului Sănătății nr. 2387 din 17.07.2023 pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

 

Astfel, noile dispoziții legale prevăd că, în formularul tipizat al certificatului de concediu medical, la rubrica „Urgenţă medico-chirurgicală/Boli infectocontagioase din grupa A/Boli infectocontagioase pentru care se instituie măsura izolării“, sintagma „Data/Semnătura“ se înlocuieşte cu sintagma „Data/Semnătura/Parafa“.


De asemenea, codul de indemnizaţie 09 „Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 7 ani sau copil cu handicap pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani“ se înlocuieşte cu codul de indemnizaţie 09 „Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 12 ani sau copil cu handicap pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani“.

  

Potrivit prevederilor aceluiași act normativ, formularele de certificate de concediu medical în formatul în vigoare până la data intrării în vigoare a Ordinului MS nr.2387/17.07.2023 se utilizează până la epuizarea stocului existent.  
Pe formularele aflate în uz, până la epuizarea stocului existent, pe codul de indemnizaţie 09, medicul specialist sau, după caz, medicul curant va înscrie în rubrica „Observaţii“ - „09 Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 12 ani sau copil cu handicap pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani .... 85%“, utilizând semnătura şi parafa.