În vederea evitării disfuncționalităților de prescriere și asigurării accesului asiguraților la medicamente inovative, vă aducem la cunoștință următoarele:

     
      Prin Ordinul CNAS nr. 500/ 06. 05. 2021 (publicat în Monitorul Oficial al României nr. 498/ 13. 05. 2021) a fost modificată Anexa nr. 1 la Ordinul CNAS nr. 141/ 2017 privind aprobarea formularelor specifice pentru verificarea respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru medicamentele notate cu (**)1, (**)1Ω şi (**)1β în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi a metodologiei de transmitere a acestora în platforma informatică din asigurările de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, respectiv a fost actualizat formularul specific L01XE18.1 – Ruxolitinibum – policitemia vera.

     Pe site-ul CNAS, în conformitate cu prevderile art. 18 din anexa 36 la Ordinul comun MS/ CNAS nr. 397/ 836/ 2018, în secțiunea ”Informații pentru furnizori – medicamente – formulare specifice”, a fost publicat formularul specific L0XE18.1 în fișierul cu denumirea ”Formulare specifice Ordin 500_2021.”

     Vă aducem la cunoștință că în PIAS a fost introdusă o schemă terapeutică nouă, respectiv schema L01XE27.3 pentru formularul L01XE27, pentru DCI Ibrutinibum și anume pentru indicația leucemie limfatică cronică (LLC) sau limfom limfocitic cu celule B mici (SLL), tratament compus din asocierea de medicamente Ibrutinibum + Bendamustimun + Rituximab.

     În vederea prescrierii acestor medicamente, furnizorii de servicii medicale au obligația de a-și actualiza nomenclatoarele din SIUI.