Vă aducem la cunoștință procedura de acordare a serviciilor medicale pentru cetățenii străini și apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care intră pe teritoriul României.

          Cetățenii străini sau apatrizii (inclusiv cetățenii ucrainieni) aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România beneficiază de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și serviciile cuprinse în cadrul programelor naționale curative în aceleași condiții ca și persoanele asigurate din România, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuției personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu și cu scutire de la coplată.

        Serviciile medicale în asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice cuprinse în pachetul de servicii de bază se acordă fără a fi necesară prezentarea biletului de trimitere.

      Furnizorii de servicii medicale, sunt obligați să înregistreze în aplicația informatică pusă la dispoziție de Casa Națională de Asigurări de Sănătate cetățenii străini și apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și să păstreze copii ale documentelor de identitate.

        Furnizorii au obligația să întocmească evidențe distincte pentru serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele sau dispozitivele medicale acordate persoanelor prevăzute mai sus și pentru care întocmesc facturi distincte. Facturile vor fi însoțite de documente justificative.

     Asumarea serviciilor medicale, materialelor sanitare, medicamentelor, dispozitivelor medicale acordate de furnizori se face prin semnătură electronică extinsă/calificată potrivit
legislației naționale. Serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele, dispozitivele medicale înregistrate offline se transmit în platforma informatică din asigurările de sănătate în maximum 3 zile lucrătoare de la data acordării acestora.  La stabilirea acestui termen nu se ia în calcul ziua acordării serviciilor medicale și acesta se împlinește în a treia zi lucrătoare de la această dată.

     Casele de asigurări de sănătate vor întocmi evidențe distincte pentru serviciile medicale, materialele sanitare, medicamentele sau dispozitivele medicale acordate cetățenii străini și apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina și vor deconta furnizorilor contravaloarea acestora.

    Contravaloarea prescripției medicale, inclusiv a contribuției personale pentru medicamentele acordate în tratamentul ambulatoriu persoanelor cetățenii străini și apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina se decontează furnizorilor de medicamente care se află în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate în termen de 30 de zile de la data depunerii facturilor însoțite de documentele justificative.

     Pentru serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale din pachetul de bază, precum și medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale și serviciile cuprinse în programele naționale de sănătate curative, acordate persoanelor străine și apatrizilor care provin din zona conflictului armat din Ucraina, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate, prin Acte Adiționale.