Catre furnizorii de servicii medicale

Referitor la utilizarea cardului national de sanatate  –

 

  1. pentru asiguratii carora nu li s-a emis cardul national de sanatate, furnizorii au obligatia verificarii calitatii de asigurat prin accesarea serviciului pus la dispozitie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html, asiguratii beneficiind de serviciile medicale necesare, servicii care au si fost decontate de CAS conform contractului incheiat; in aceasta categorie sunt  inclusi si asiguratii care implinesc varsta de 18 ani sau dobandesc calitatea de asigurat si au cardul in curs de tiparire/distribuire;
  2. pentru alte categorii de asigurati care figureaza cu cardul emis, dar nu il pot prezenta (pierdut, deteriorat, refuzat din motive religioase) dovada calitatii se va face pe baza adeverintei inlocuitoare de card.

 

Conform Ordinului CNAS nr. 98/ 2015 pentru aprobarea procedurii de eliberare a cardului duplicat, precum şi a modalităţii de acordare a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale până la eliberarea sau în cazul refuzului cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, se utilizeaza:

 

Numai aceste doua adeverinte reprezinta adeverinte inlocuitoare de card si pot fi eliberate doar asiguratilor carora li s-a eliberat vreodata card.

Va rugam nu mai solicitati adeverinte inlocuitoare de card asiguratilor carora nu li s-a emis un card.

 

Din sesizarile asiguratilor a rezultat faptul ca actul medical a fost conditionat si acordat doar asiguratilor cu card, celorlalti refuzandu-li-se  acordarea serviciilor medicale datorita imposibilitatii completarii camp „numar de card”  respectiv „ numar adeverinta” in aplicatia dvs. informatica.

Precizam ca numar adeverinta solicitat de aplicatia informatica se refera doar la numar   adeverinta inlocuitoare de card, nu la numar adeverinta de asigurat.

In fapt se confunda adeverinta inlocuitoare de card cu adeverinta de asigurat.

 

Ca procedura de lucru generala, pentru toti pacientii se face interogarea bazei de date la adresa: www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html, stabilindu-se urmatoarele:

  1. daca persoana este sau nu este asigurata .
  2. daca persoana are/nu are card emis.

Rezultatul interogarii se listeaza si se ataseaza la foaia de observatie.

  1. In situatia in care „persoana selectata nu este asigurata” in prezent (indiferent daca are sau nu card emis ), se solicita dovada de asigurat care poate fi :

- adeverinta emisa de angajator vizata de CAS (anexa 2 Ordin CNAS nr. 581/2014 privind normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative ale calităţii de asigurat;

-  adeverinta SIUI emisa de catre  casa de asigurari de sanatate, model anexa.

  1. Daca persoana nu are card emis, acordarea serviciilor medicale se face in baza calitatii de asigurat dovedita conform celor de mai sus.