Potrivit art. 7 alin. (5) din Legea nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare:

”(5) ACREDITAREA este o condiţie obligatorie pentru unităţile sanitare care prestează sau nu servicii în relaţie cu sistemul public de asigurări de sănătate, cu excepţia cabinetelor de medicină de familie, a cabinetelor medicale dentare şi a cabinetelor medicale din ambulatoriul de specialitate organizate conform Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată, şi Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, precum şi a laboratoarelor de analize medicale şi de anatomie patologică.

Prezenta lege nu se aplică unităţilor farmaceutice - farmacii şi oficine de circuit deschis.”

 

În consecinţă, în proiectul de Contract-cadru pentru anii 2020-2021, la condiţiile de eligibilitate ce trebuie îndeplinite de furnizori pentru a putea intra în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate s-a prevăzut:

 

  1. La asistenţă medicală primară:

- furnizorii trebuie să fie evaluaţi potrivit dispoziţiilor art. 253 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată.

 

2. La asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice/ asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare / asistenţa medicală dentară,

furnizorii trebuie:

- să fie evaluaţi potrivit dispoziţiilor art. 253 din Legea nr. 95/2006, republicată, pentru furnizorii care sunt organizaţi conform Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată, şi Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată;

- să fie acreditaţi sau înscrişi în procesul de acreditare – pentru furnizorii care nu sunt organizaţi conform Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, republicată, şi Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată.

 

3. La asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice, furnizorii trebuie:

- să fie evaluaţi potrivit dispoziţiilor art. 253 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu excepţia furnizorilor de radiologie - imagistică medicală şi medicină nucleară;

- să fie acreditaţi sau înscrişi în procesul de acreditare – pentru furnizorii de investigaţii medicale paraclinice de radiologie - imagistică medicală şi medicină nucleară, potrivit reglementărilor Legii nr. 95/2006, republicată, şi cele ale Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate.

 

4. La asistenţa medicală spitalicească / asistenţa medicală de recuperare medicală, medicină fizică şi de reabilitare în sanatorii şi preventorii / consultaţii de urgenţă la domiciliu şi activităţi de transport sanitar neasistat / îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu / dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu:

- furnizorii trebuie să fie acreditaţi sau să fie înscrişi în procesul de acreditare, potrivit reglementărilor Legii nr. 95/2006, republicată, şi cele ale Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate.

 

5. La domeniul „medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu”:

- farmaciile trebuie să fie evaluate conform reglementărilor legale în vigoare.