NOI REGLEMENTARI PRIVIND MODUL DE ACORDARE A CONCEDIILOR MEDICALE

Ordonanță de Urgență nr.74/30 iunie 2021 publicata in Monitorul Oficial nr.645 din 30 iunie 2021, cuprinde o serie de măsuri privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate menite să vină în sprijinul persoanelor asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă.

Actul normativ prevede reglementări care conduc la echilibrarea veniturilor alocate bugetului FNUASS, cu costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate.

În acest sens, baza maximă de calcul lunară al indemnizaţiilor de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri și se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 3 salarii minime brute pe țară (în prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe țară lunar).

 Vor fi exceptate de la această regulă persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate, pentru care baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară garantate în plată, stabilite potrivit legii.

Persoanele fizice care nu realizează venituri din salarii se pot asigura opțional în sistem, pe bază de contract, pentru a beneficia de concedii și indemnizații, numai în baza declarației fiscale depuse în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Contractele de asigurare pentru concedii medicale si indemnizatii, incheiate deja, isi produc efectele pana la data de 31 august 2021.Dupa aceasta data, toate contractele se vor incheia in conditiile stabilite de OUG nr.74/30 iunie 2021.

De asemenea, se asigură punerea în aplicare a Deciziei Curții Constituționale nr. 244/2021, în sensul stabilirii faptului că asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până în prezent.

Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși cunosc aceste condiții la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni  factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS pentru o perioadă de 5 zile, față de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum.    

 

OUG nr.74/ 30 iunie 2021