În atenția furnizorilor de servicii medicale din asistența medicală primară

 

Referitor: inițierea tratamentului cu Metformin de către medicii de familie, urmare a serviciilor medicale preventive acordate, la persoanele adulte, cu vârsta de peste 18 ani și peste, care îndeplinesc cel puțin una din condițiile prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru aprobat prin H.G. nr. 521/2023.

 

Având în vedere :

- adresa CNAS nr. DG 2023/18.03.2024 referitoare la inițierea tratamentului cu Metformin de către medicii de familie și prevederile Ordinului MS/CNAS nr. 1857/441/2023 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023,

 

Vă comunicăm faptul că, în cadrul serviciilor medicale preventive și profilactive prevăzute în pachetul minimal de servicii medicale, respectiv pachetul de servicii de bază în asistența medicală primară, pentru persoanele care nu prezintă simptome sugestive pentru diabet zaharat, cu vârsta de 18 ani și peste, supraponderali/obezi și/sau care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru diabet zaharat, se recomandă efectuarea glicemiei bazale (a jeun) sau efectuarea testului de toleranță la glucoză per os (TTGO) sau HBA1c.

 

Pentru pacienții care îndeplinesc cel puțin una din următoarele condiții:

 

  1. Glicemie bazală (a jeun) cuprinsă în intervalul 110-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l) și/sau
  2. TTGO cuprins în intervalul 140-199 mg/dl (7,8 – 11 mmol) și/sau
  3. HBA1c cuprinsă în intervalul 5,7-6,49%,

 

 

medicul de familie va include pacientul în Programul Național de Diabet Zaharat (PNS 5-Includere care se realizează prin emiterea primei prescripții medicale-inițiere cu Metformin) și va iniția tratamentul cu DCI Metforminum inclus în sublista C secțiunea C2, PNS 5 – Programul național de diabet zaharat – Subprogramul de tartament medicamentos al bolnavilor cu diabet zaharat, din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în doză titrabilă de la 500 mg/zi până la 2000 mg/zi.

 

Totodata, vă reamintim necesitatea acordării serviciilor medicale preventive prevăzute la pct 1.2.8 din pachetul minimal de servicii, respectiv pachetul de servicii de bază în asistența medicală primară și inițierea tratamentului cu Metformin la asigurați și la persoanele beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale în situația în care cel puțin una din condițiile prevăzute în Nota de la pct.1.2.8 este îndeplinită.