Comunicat

                                                 Rambursarea contravalorii serviciilor medicale

                                             achitate de asiguraţi furnizorilor de servicii medicale

 

          În ultima vreme, au început să se înregistreze mai multe solicitări venite din partea asiguraților noștri, prin care aceștia ne solicită restituirea sumelor achitate pentru diverse intervenții chirurgicale și alte servicii medicale acordate în clinici și spitale din Arad sau din țară și de aceea dorim să aducem unele clarificări.

            Trebuie menționat că aceste solicitări nu pot fi onorate de Casa de Asigurări de Sănătate Arad, deoarece conform prevederilor Legii nr.95/2006 - reforma în domeniul sănătăți, în baza asigurării de sănătate, pacienții au dreptul la servicii medicale acordate de furnizorii de servicii medicale (cabinete medicale, spitale, etc.), care desfășoară activitate în baza contactelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate. Conform legii, decontările se realizează între părțile contractante, respectiv între furnizorul de servicii medicale și casa de asigurări de sănătate, cu care este încheiat contractul.

            Pacienții care optează pentru a beneficia de servicii medicale în regim privat (în afara sistemului asigurărilor sociale de sănătate) și contra cost, la furnizori de servicii medicale care nu au încheiate contracte cu casa de asigurări de sănătate, trebuie să știe că nu pot recupera de la casele de asigurări de sănătate contravaloarea serviciilor medicale acordate în aceste condiții.

            Deși furnizorii de servicii medicale au obligația de a afișa la loc vizibil, la sediul propriu, numele casei de asigurări de sănătate cu care au contract, lista serviciilor medicale contractate si decontate din Fondul national de Asigurări Sociale de Sănătate, e posibil ca, la momentul la care e necesar serviciul medical, pacientul să nu cunoască aceste informaţii.

          De aceea, recomandăm ca atunci cand se adresează unui furnizor privat pacientul să se informeze clar dacă acel serviciu va fi acordat în baza asigurării de sănătate sau în sistem contra cost.

 

Casa de Asigurări de Sănătate Arad este la dispoziția asiguraților și acordă informații la :   telverde - 0800800968, tel - 0257/270202, 0357/401180, e-mail : casar@casar.ro.