sursa: https://fiipregatit.ro/ghiduri/canicula-despre-8-17#despre-67

 

Despre

 

Canicula înseamnă un val de căldură extremă și de umezeală timp de câteva zile la rând, cu temperaturi peste 32 de grade Celsius. Odată cu schimbările climatice, evenimentele de căldură extremă au loc mai des și sunt din ce în ce mai severe. Această căldură extremă îți face corpul să lucreze din greu pentru a rămâne rece și poate fi deosebit de periculos, provocând în unele cazuri chiar moartea.

 

Ia în considerare și factorii care agravează efectele caniculei asupra organismului:

 

> Umiditate crescută - astfel, transpirația nu se va evapora la fel de repede, ceea ce va impiedica organismul sa se racorească rapid.

Factori personali - vârsta, obezitatea, febra, deshidratarea, boala de inima, boala mintală, circulația necorespunzatoarea sângelui, arsurile solare, consumul de droguri și consumul de alcool în exces.

 

Cei mai vulnerabili la caniculă

 

  • vârstnicii (mai ales cei trecuți de 65 de ani);
  • copiii, mai ales cei sub 2 ani (metabolismul lor diferă de al adulților);
  • femeile gravide;
  • persoane cu boli cronice (diabet și boli endocrine, boli mentale, adicții de substanțe sau alcoolism, schizofrenie, Parkinson, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli renale etc.);
  • persoane care sunt sub anumite tratamente medicale (cele care au febră sunt în pericol mai mare);
  • persoane vulnerabile socio-economic (persoanele fără adăpost, imobilizate, cele lipsite de informare, izolarea socială);
  • persoane cu anumite ocupații (persoanele care muncesc în aer liber în condiții nepotrivite, care prestează muncă fizică în condiții neadecvate, mai ales dacă au anumite probleme de sănătate, dar și sportivii).

 

Sfaturi pentru siguranță pe timp de caniculă

 

Află cum să te pregătești din timp și cum să te protejezi pentru un val de căldură extremă în câțiva pași simpli:

 

● Redu expunerea la căldură. Mergi în locuri cu aer condiționat, de exemplu, mall-uri, biblioteci. Poartă haine largi, de culoare deschisă. Fă dușuri reci.

 

● Hidratează-te. Poți verifica nivelul de hidratare în funcție de culoarea urinei. Dacă urina are culoarea galben închis, este indicat să bei mai multă apă și lichide cu electroliți.

 

● Recunoaște semnele epuizării termice și află cum să acționezi rapid.

 

Vezi aici avertizările meteo actualizate

> Vezi harta oficială cu indicele UV pentru România

 

Scara indicelui radiației ultraviolete (UV Index) este de la 0 la 15. Valorile mai mari de 7 = nivel puternic de radiații (risc crescut pentru piele și ochi).

 

Cum afli rapid indicele radiației UV?

 

– dacă umbra este mai mică față de înălțimea propriei persoane, atunci nivelul indicelui UV este mare și radiațiile pot deveni periculoase pentru organism, în cazul expunerii prelungite.