Persoanele neasigurate care sunt deja înscrise pe lista unui medic de familie, prima dată când merg la medicul de familie pentru o consultație, medicul de familie le reînscrie dacă pacientul se adresează medicului de familie la care este deja înscris, deci își păstrează  acelasi medic de familie!

Neasigurații, în momentul în care doresc să schimbe medicul de familie, au și ei obligația respectării termenului de șase luni. Deci, respectă aceleași reguli ca și persoanele asigurate. De aceea se regăsește în ordinul alaturat  cererea de înscriere prin transfer.

Pentru aceste persoane există excepția de la obligația folosirii cardului, pentru a se realiza mai ușor înscrierea, respectiv, reînscrierea acestora pe lista medicului de familie.

Sunt foarte multe persoane care au card emis dar l-au pierdut sau nu l-au folosit, l-au ignorat și nu mai știu unde este pentru că nu le-a fost de ajutor sau, persoane asigurate, care între timp au devenit neasigurate sau alte situații precum cele exemplificate. Deci, pentru aceste persoane, care sunt în acest moment neasigurate, înscrierea, respectiv reînscrierea sau transferul se face doar pe baza cererii, fără utilizarea cardului.

ORDIN 2861_789_2022_referitor_la_NEASIGURATI